Neobyčajná rastlinka, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti

Dostala som do daru rastlinku, o ktorej som nič nevedela. Jej nenápadný vzhľad vám dych nevyrazí, ale môžete sa na ňu spoľahnúť, keď na vás niečo lezie, nielen v zimných mesiacoch.

Je to najlepší liek proti nádche a prechladnutiu. Objavila som ho v lete na záhrade u kamarátky, poučila ma ako mám s ním zaobchádzať a hneď mi aj venovala malý výhonok .

Odkiaľ je nádchovník

Pod názvom nádchovník alebo „rýmovník“ sa skrýva okolo 350 druhov, ale najčastejšie sa tak označuje austrálska rastlina Plectranthus argentatus. V slovenských končinách nádchovník len tak ľahko nenájdete – pôvodne totiž pochádza z teplých kontinentov ako Austrália, Afrika či Ázia. V našej prírode by sa mu darilo nebyť mrazu a zimy. Môžete si ho však vypestovať doma.

V lete nádchovník smelo nechajte vonku, ale na zimu ho zaneste dovnútra. Jeho listy sú husto plstnaté a známe svojou intenzívnou arómou vďaka esenciálnym olejom, ktoré rastlina obsahuje.

Ako na pestovanie nádchovníka

Nádchovník patrí do čeľade hluchavkovitých a vo svojej domovine rastie ako meter vysoký ker. Aj doma môže dorásť do peknej výšky. Stačí mu dopriať vhodné podmienky.

Malý výhonok dajte doma do pohára s vodou. Nádchovník sa ľahko zakorení a do mesiaca sa môže sadiť do kvetináča.

Ako bude rastlinka vyzerať, záleží na tvarovaní koruny. Pri zastrihávaní sa vrchné výhonky budú rozdvojovať a miesto jedinej podlhovastej stonky vyrastie pekný košatý krík.

Pestovanie nádchovníka nie je náročné. Neznáša chlad a príliš vody.

Odrezok nechajte zakoreniť v poháriku s vodou. Keď sa vytvorí dostatok korienkov, zasaďte do priepustného substrátu s prímesou piesku a pravidelne zavlažujte. Pozor však na preliatie. Rastlinka by mohla odhniť. Umiestnite ju na svetlé a teplé miesto, buď niekde na parapete, alebo vonku mimo priamych slnečných lúčov.

Ako s nádchovníkom naložiť

Nádchovník je neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň. Je totiž ideálny do sirupu a do čaju proti nachladnutiu, pod mäso namiesto šalvie, alebo ako korenie do polievok. Naopak, horšie je to so sušením. Rastlinka totiž využíva svoje lístky ako zásobáreň vody, aby vydržala aj niekoľkodňové sucho. Trvá naozaj dlho, kým lístky uschnú. Našťastie môžete mať stále po ruke čerstvé lístky.

Liečivé účinky

Táto úžasná, liečivá bylinka, by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Používa sa pri zápaloch dýchacích ciest formou čajov, naparovania, či len tak šúchaním medzi prstami alebo  privoniavanim k nej.

Rastlinka má aj ďalšie ľudové názvy – kubánske oregano a španielsky tymian. Pre svoju prenikavú arómu sa totiž používa i v gastronómii ako korenina. Pri jej užívaní s jedlom tíši podráždený žalúdok a tlmí nadúvanie.

Odvar z lístkov možno používať i na omývanie rán, zaparené listy použiť ako obklad na ne. Účinok je podobný ako pri aloe. Omývať ním možno i ekzémy či akné, obsahuje vitamíny A, C a E a odpudzuje dotieravý hmyz.

Recepty

Nádchovníkový sirup
Do sirupu sa pustite, až keď budete mať väčšiu rastlinku, z ktorej môžete otrhať približne 30 lístkov.
Potrebujete: 25 až 35 lístkov nádchovníka, 1 bio pomaranč a citrón, alebo 2 citróny, 1 kilo cukru,1 liter vody.
Postup:
Bio citrón a bio pomaranč poriadne umyte pod horúcou vodou a nakrájajte aj s kôrou na plátky. Vďaka tomu, že na kôre nie je postrek, ju môžete bez obáv použiť. Citrusy aj lístky nádchovníka vložte do hrnca a zalejte prevarenou vodou, ktorá je ešte horúca. Lístky a kolieska vo vode zaťažte napríklad pomocou menšej pokrievky a celý odvar nechajte odstáť do druhého dňa. Za 24 hodín nálev preceďte – citrusy sa nebojte vyžmýkať, bola by škoda ich vyhodiť. Prisypte cukor a na miernom plameni varte jednu až dve hodiny, aby sa voda odparovala a sirup bol hustejší. Sirup nezabúdajte často miešať. Hotový sirup prelejte do fliaš.

Nádchovníkový čaj
Na dobrý čaj proti nachladnutiu potrebujete 3 ingrediencie:
1 lístok nádchovníka, med a citrón
Nádchovník zalejte, nechajte trošku vychladnúť a pridajte med a citrón. Na čaj naozaj stačí len jeden lístok – nádchovník má totiž veľmi intenzívnu a silnú vôňu i chuť.

Nádchovníková tinktúra
Z nádchovníka si ľahko pripravíte aj výluh v podobe tinktúry – bylín naložených v alkohole. Ideálny pomer je 1 diel nasekaných byliniek na 5 dielov alkoholu.

Potrebujete: 20 listov nádchovníka, 500 ml 80% alkoholu.
Postup:
Lístky nádchovníka nasekajte a dajte do nádoby. Zalejte alkoholom a nechajte v temnej miestnosti lúhovať aspoň 1 mesiac. Každý deň nálev premiešajte a skontrolujte , ak by lístky začali hnednúť, okamžite ich odstráňte. Hotovú tinktúru preceďte a uchovávajte v tmavej nádobe. Na posilnenie imunity si každý deň dajte 20 kvapiek do čaju alebo vody so šťavou.

Zdroj: časopis Pekné bývanie 08/2021