Hľadáte rastlinu, ktorá má výraznú a príjemnú chuť, aby okorenila vaše varenie, a na záhrade sa dá pestovať takmer bez námahy? Zvážte pestovanie anízu, badiánu a feniklu.
Niektoré rastliny vedia vynikajúco dochutiť vaše jedlá a nie sú náročné na pestovanie. Napríklad aníz, badián, fenikel. Všetky majú chuť sladkého drievka, avšak je medzi nimi rozdiel.
Aníz
Ak ste sa s touto rastlinou ešte nestretli a ani ju nepoužívate pri varení, mali by ste vedieť, že jej chuť pripomína sladké drievko. Boli ste niekedy na dovolenke v Taliansku? Ak áno, určite ste ochutnali ich slávnu pizzu, ktorá býva okorenená anízom. Okrem nej sa dá použiť na dochutenie polievok, koláčov, cukroviniek a ďalších dobrôt. Táto pekná rastlinka so zaujímavou chuťou pochádza z Južnej Európy a Stredozemného mora.
Na huňatej byline produkuje krajkovité listy a biele kvety, ktoré pripomínajú čipku. Semená sú najužitočnejšou časťou rastliny, podobne ako rasca. Konzumovať sa dajú aj listy anízu. Jeho pestovanie je prekvapivo ľahké. Aníz je niekedy zamieňaný s feniklom a badiánom. Vysvetlíme si rozdiel medzi týmito tromi rastlinami.
Badián
Aj keď obe rastliny majú podobnú chuť, badián a aníz sú dve odlišné rastliny. Ide o vždyzelené kríky dorastajúce do výšky 20 metrov, ktoré vytvárajú známe ovocie v tvare hviezdy. Badián má tiež korenistú chuť sladkého drievka, ktorá je dokonca omnoho intenzívnejšia ako aníz.
Fenikel
Aníz a fenikel sú niekedy zamieňané, pretože semená anízu vyzerajú trochu ako feniklové. Obidve majú podobnú chuť sladkého drievka, hoci fenikel je o trochu výraznejší.
Fenikel sa zvyčajne pestuje pre svoje semená. Dajú sa však konzumovať aj jeho listy. Listy a kvety vyzerajú trochu ako aníz. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo si ich ľudia tak ľahko zamieňajú.
Text je prevzatý z portálu nasazahradka.sk
Foto: pixabay.com