Vitajte v roku nemeckých kulinárskych pôžitkov

Rok 2018 vyhlásilo Nemecko za rok gurmánskych zážitkov.

Aké jedlá, sladkosti, pivá, vína poznáte z Nemecka? Určite by ste všetko nevedeli vymenovať. Či biela klobása, gumové medvedíky, praclíky, frankfurtský párok, kyslá kapusta, nekonečné druhy pív, vína, čokoláda.

Všetko sa ochutnať nedá, ale niektoré zo špecialít určite, veď rok 2018 vyhlásilo Nemecko za rok gurmánskych zážitkov.

Nemecko je obľúbenou európskou destináciou. V návštevnosti ho predbehlo len Španielsko, na druhom mieste je teda Nemecko až tretie je Francúzsko. Pre slovenských hostí je obľúbenou celoročnou destináciou.

Z roka na rok slovenských hostí pribúda, informoval Laszlo Dernovics, vedúci zahraničného zastúpenia pre Rakúsko a Slovensko a regionálny manažér pre juhovýchodnú Európu Nemeckej turistickej centrály (DZT).

V roku 2017 sa v Nemecku ubytovalo viac ako štyristo tisíc Slovákov. Nemecko ponúka možnosti oddychu počas celého roka. Obľúbené sú národné parky, jazerá, mestská turistika, návšteva kultúrnych podujatí, história, Baltské more a aj jedlá.

Bavorsko Königsee.

Až 300 podnikov s Michelinskými hviezdami

Nemecko sme dlho nepovažovali za gastronomickú veľmoc, no mnohí nevedia, že dnes má Nemecko takmer 300 podnikov s Michelinskými hviezdami (od jednej až po tri), trinásť regiónov s vinicami, tisíctristo pivovarov, tristo druhov chleba, a to je len časť superlatívov, ktoré Nemecko a jeho gastronómiu robia dovolenku atraktívnou.

Špeciality má v tejto krajine každý región, či mesto.

Známa je chutná zelená omáčka z Frankfurtu zo siedmych bylín podávaná k hovädziemu mäsu alebo šunke.

Rybacia polievka „Bremerhavener Fischsuppe“

Z Drážďan poznáme vianočnú štólu, pri Baltskom mori je najdôležitejšou pochutinou ryba a rybia polievka – Bremerhavener Fischsuppe, v Hamburgu majú napríklad vynikajúce chlebíčky s čerstvou rybou.

V Berlíne je to Currywurst, Bavorsko ponúka bielu klobásu, pšeničné pivo Weinzenbier a Knödel – knedle z bieleho chleba. Ak dostanete v Bavorsku pražené a chrumkavé pečené koleno alebo bravčové koleno so zemiakovou knedľou a červenou kapustou, alebo s kapustou a zemiakmi, ide o Schweinshaxe.

Thomas Bűhner 3-hviezdičkový Michelinský kuchár.

Známa je aj švarcvaldská torta, či švábske taštičky a mnoho iných dobrôt, ktoré turisti radi objavujú v malých i veľkých reštauráciách, či dedinských krčmičkách s domácimi dobrotami.

Ak sme vám urobili chute, vyberte sa do niektorého z regiónov Nemecka, ponuka rozmanitých jedál, ale aj pamätihodností a prírody určite stojí za to.