Predpoludnia pre seniorov so zábavou a poučením

Viete, že aj v Domove dôchodcov môže panovať dobrá nálada a byť rušno? Klienti Seniorcentra Staré mesto na Podjavorinskej ulici v Bratislave sa napriek prichádzajúcej jeseni nenudia a ani nezaháľajú.

Soroptimist club Bratislava, ktorý čoskoro oslávi 30. výročie svojho založenia, na seniorov nezabúda a na túto peknú tradíciu nadviazal aj v týchto dňoch.

„ V spolupráci s Magistrátom mesta Bratislavy sme začali napĺňať ideu projektu „ My vám, vy nám,“ hovorí prezidentka SI clubu Bratislava inžinierka Anna Mrázová. Priebežne sa staráme o to, aby sa seniori necítili vo svojich domovoch izolovane, ale naopak, aby im úsmev na tvári vyčarili mladí ľudia. Soroptimistky pozvali do domova dôchodcov tri očarujúce mladé hudobníčky, ktoré pod názvom Chick 2 chick trio hrajú a spievajú swingové, džezové a bluesové piesne a melódie.

Trio Chick 2 chick

Ako prezradila jedna z nich Zuzana Hollá, hoci sú dve z nich mamičkami, ktoré si musia vždy počas vystúpenia zariadiť dozor ku svojim malým deťom, s hudbou žijú a preto hrávajú nielen osvedčené evergreeny, ale aj skladby z vlastnej tvorby. A seniorov z domova na Podjavorinskej ulici rozospievali, ba dokonca skvelá pani Gusta Herényiová – bývalá primabalerína baletu SND, klientka domova, si aj zatancovala. Veď so swingom Nat King Cola, či džezom Sečma táto generácia prežívala svoju mladosť aj dospievanie.

Zatancovala pani Gusta Herényiová

Toto však nebola jediná aktivita Soroptimist clubu Bratislava. Členka klubu , doktorka Alena Furdová zaujala seniorov fundovanou prednáškou o očnom zákale a iných ochoreniach očí v pokročilom veku, spojenou s video prezentáciou. Na záver sa všetci opäť usmievali, keď dostali od pani profesorky sladké bonbóny v tvare ľudských očí. Soroptimistky opätovne spojili príjemné s užitočným. Mali z toho osoh seniori v domove aj ony samé. Však darovať radosť je jedným z najpríjemnejších pocitov v živote človeka.

Foto: Alena Oreničová