Recept na fašiangové šišky a fánky

Okrem šišiek sa u nás robievali raz to roka aj Božie milosti, ktoré niekde nazývajú fánky.“ Kulinárska redaktorka Jarmila Horváthová sa podelila s nami o rodinné recepty.

Šišky špéci

500 g tvarohu
270 g hladkej múky špeciál
1 ČL sódy bikarbóny
3 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 vajcia
citrónová kôra

Všetky suroviny zmiešame, vypracujeme cesto a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme pohárom alebo formičkou šišky a vyprážame v horúcom oleji. Alternatíva – vyvaľkáme cesto na hrubšie a odkrajujeme ho lyžičkou.

Božie milosti

250 g hladkej múky špeciál
250 ml pochúťkovej smotany
3 žĺtky
štipka soli
1/2 bal. vanilkového cukru
trochu rumu (umu)

Cesto spracujeme, vyvaľkáme a pokrájame na obdĺžniky. V každom urobíme radielkom pozdĺžne niekoľko zárezov a cesto rôzne poprekladáme. Vypražíme v horúcom tuku. Musí ho byť veľa, aby božie milosti v ňom plávali, takže je dobré ich pražiť v malom hlbokom kastróliku, Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.