Aj v seniorskom veku treba mať zdravé chodidlá

Vedeli ste, že Podológia je odbor, ktorý sa zaoberá komplexnou starostlivosťou o nohy? Rieši problémy vyskytujúce sa na chodidlách – mozole, zarastené alebo zhrubnuté nechty, spôsobené rôznymi deformitami, ako sú spadnutá pozdĺžna či priečna nožná klenba, vybočený palec (hallux valgus) a podobne?

O tom ako sa správne starať o svoje nohy poradí podologička

Elena Pajdlhauserová.

Nohy nás nosia celý život a na celkovú fyzickú kondíciu má veľký vplyv aj stav našich chodidiel. Prichádza jeseň a s ňou aj zmeny v obúvaní. Poklesom teplôt postupne upúšťame od nosenia ľahkých, priedušných a otvorených letných topánok. Častejšie siahame po uzavretých, teplejších a nepremokavých modeloch. Noha v nich stráca voľnosť a nemá zabezpečené dostatočné vetranie.

Ako vyberať správne topánky

Pri kúpe topánok by ste mali vedieť, na aký účel si ich idete kupovať. Pretože nie je topánka ako topánka. Či budete v nich celý deň behať po meste, po horách alebo pôjdete v nich do divadla. Každý typ obuvi má presne stanovené odporúčania na použitie. Či už je to spoločenská , športová, rekreačná, alebo domáca obuv, všeobecne platí zásada, že topánka by mala perfektne sadnúť na nohu už v prvých okamžikoch a je lepšie kúpiť pár kvalitných topánok, než viac nekvalitných.

Kľúčom k dobrej kúpe topánok je predovšetkým jej správne zvolená veľkosť. Ideálne je, ak vám v predajni zmerajú dĺžku chodidla prístrojom, prípadne si noste so sebou na nákup aktuálny papierový odtlačok vašej nohy. V zásade však platí, že vnútorný priestor topánky by mal vaše chodidlo presahovať o pol centimetra. Na nákup a výber obuvi majte dostatok času. Vyberte sa naň v podvečerných hodinách. Vtedy máte totiž nohy unavené a opuchnuté a riziko, že si kúpite menšie topánky je v tomto čase najnižšie. Nezabudnite sa v predajni chvíľku poprechádzať s obomi topánkami na nohách. Ak sa vám čokoľvek nezdá, topánky nekupujte a nespoliehajte sa, že to omínanie časom ustúpi! Správna topánka vám padne hneď. Pri kúpe si v prvom rade netreba všímať len jej farebné prevedenie a dizajn, ale tiež vnútro a celkové spracovanie.

Pozornosť venujte podrážke, podpätku, materiálu strihu aj výstelke

Podrážka by mala byť z odolného materiálu, ale zároveň dostatočne silná, ohybná a pružná, pretože tlmí nárazy. Ak sa topánka v rukách nedá ohnúť, nekupujte ju. Mala by disponovať tiež protišmykovými vlastnosťami.

Podpätok topánky by mal byť taký pevný, ktorý nedovolí päte pri chôdzi uhýbať alebo vybočovať. Jeho výška by mala byť 1-2 centimetre.

Materiál by mal byť čo najkvalitnejší. Dlhšou životnosťou a lepšou tvárnosťou sa môže pochváliť kvalitná a ošetrovaná useň. Počas letnej sezóny vám istú službu urobí aj textilné prevedenie. Pri syntetických materiáloch vzniká riziko, že sa veľmi rýchlo začne zlupovať najmä na miestach kde je obuv najviac namáhaná a dochádza k nadmernej potivosti chodidiel.

Dôležitý je aj strih. Ideálna je okrúhla špička, mierne zúženie v strede a pevná päta. Tieto tri vlastnosti by mali zaručiť, že vám topánka bude na nohe dobre držať.

Tvar výstelky by mal kopírovať anatómiu chodidla a obsahovať klenbu. Skvelé je, keď má topánka vyberaciu výstelku a miesto nej sa môže do topánky vložiť individuálna.

Nenoste denne rovnaké topánky. Aj keď sú to vaše najobľúbenejšie, dajte im čas na poriadne vyschnutie a vyvetranie. Striedanie topánok je dobré aj kvôli ich rozdielnym tvarom – každé namáhajú nohu trochu inak. Novú obuv noste najprv len 2 hodiny, potom nohu pozorne prezrite a skontrolujte, či na nej nevznikli odreniny, otlaky alebo iné defekty. Každý deň skontrolujte vnútro topánok rukou, či as v nej nenachádza cudzí predmet, preloženie alebo iné neželané útvary. Topánky meňte, nenoste také, ktoré sú už viditeľne staré. Je v nich vtlačená vaša koža v ktorej sa ukladajú patogény.

Aké ponožky

Nikdy nenoste obuv naboso! Nikdy nechoďte naboso, dokonca ani doma! Kupujte zásadne bavlnené ponožky s malou kompresiou, aby vás nesťahovali. Ale pozor! Gumičky na ponožkách nesmú byť veľmi voľné, aby sa vám ponožky v topánke nerolovali a nespôsobili problém. Vhodné sú aj materiály s prímesou aloe vera, bambusového vlákna, alebo mikrostriebra. Neželané prímesi sú silonové vlákna (silonky), umelé vlákna, guma a podobné nepriedušné materiály.

Noste ponožky bledej farby, je na nich vidieť prípadné krvácanie aj z najmenších zranení, či len priesaky tkanivového moku z pľuzgierov.

Ponožky neštopkajte, kúpte si nové. Prešitia vytvárajú vysoké tlaky a možnosti tvorby otlakov sú veľmi pravdepodobné. Perte ich vždy aspoň na 60°C a používajte pracie prostriedky.

Ako sa starať o nohy a nechty

Ak vám nechty nejdú odstrihnúť, alebo na ich odstrihnutie musíte nohy dlho máčať vo vode, navštívte profesionálnu pedikérku alebo podológa. Kurie oká a mozole si nikdy neošetrujte sami! Nohy má vždy ošetrovať profesionál, nie mama, sestra a podobne.

Nohy si umývajte čistou vodou, nepoužívajte mydlá, lebo vysušujú pokožku. Po umytí ich vždy dôkladne vysušte mäkkým uterákom (hlavne medzi prstami).

Na kúpanie nôh nepoužívajte soli ani zmäkčovadlá Tie zbytočne vysušia pokožku nôh Použite mastnejšie kúpacie prípravky, napr. krémové kúpele.

Ak máte na nohe čo i len malú ranku, nohy nekúpte a nenamáčajte! Teplota vody by mala byť skôr vlažná a dĺžka kúpeľa by nemala presahovať 10 – maximálne 15 minút.

Nohy natierajte každý deň špeciálnym krémom, odporučí vám ho pedikér, ktorý najlepšie pozná vaše nohy. Nekupujte komerčné značky pri ktorých predávajúci netuší nič o vašich nohách. Pozor na ureu – močovinu, ktorá pomáha, ale vie aj ublížiť. Ak máte krém či penu z obsahom urey nad 5%, jej používanie treba vždy kontrolovať.

Krémy by mali byť premasťujúce, pretože pokožka pribúdajúcim vekom vyschýna, hydratačné a mali by mať antimykotickú prísadu, alebo aspoň svojim zložením upravovať pH pokožky na kyslé. Nepoužívajte maste a ani iné prípravky s obsahom kyseliny salycilovej , ktoré by pri nesprávnom použití mohli spôsobiť poranenie. Indulona a vazelína nestačia ! Pravidelne si prezerajte nohy a presvedčte sa, či na nich nie sú akékoľvek drobné poranenia. Ak pozorujete nejakú zmenu, neváhate ju konzultovať so špecialistom. Menšie zmeny s podológom alebo pedikérom, väčšie s lekárom špecialistom. Podológ alebo peditér vám odborne poradí.

Ako často na ošetrenie

Ak máte chodidlá úplne v poriadku, stačí prísť na ošetrenie raz za štvrť roka. No v prípade, že chodidlá vykazujú zmeny, je nutné ísť na ošetrenie každý mesiac. Aj keď sa staráte o o chodidlá každý deň , nedokážete posúdiť drobné zmeny na nich. Podológ, pedikér vidí všetky, aj tie najmenšie zmeny s pravidelným odstupom a včasnou intervenciou dokáže zabrániť vzniku rozsiahlejších poškodení.

Ak máte otázky, problémy s nohami, prípadne záujem o konzultáciu napíšte nám na vivasenior@vivasenior.sk, podologička, odborný pedikér a manikér pani Elena Pajdlhauserová vám rada odpovie.