Medvedí cesnak je malý zázrak. Jarná vitamínová bomba, ktorá náš organizmus postaví na nohy. Najlepší je čerstvý, len tak nakrájaný na chlieb s maslom, ale môžete ho aj mraziť, naložiť do alkoholu alebo odšťaviť. Ale POZOR – sušením stráca svoje liečivé účinky.
Dostali sme list od čitateľky, ktorá nám poslala svoj osvedčený recept na polievku z medvedieho cesnaku:
„Ešte stále je veľa cesnaku medvedieho. Kto má odvahu, choďte si nazbierať! Ponúkam odskúšaný recept na túto polievku. Už mám niekoľko balíčkov nakrájaného cesnaku v mrazničke. Osvedčilo sa mi to počas celého vlaňajšieho roku.“
Polievka z cesnaku medvedieho
Usmažíme cibuľku, zalejeme vodou a pridáme plný tanier zemiakov nakrájaných na malé kocky. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, papriku, kurkumu, slepačiu bujonovú kocku a Vegetu (ja dávam radšej Dobrodu, alebo Zdravitu – sú bez glutamanu sodného).
Asi po 10 minútach vyberieme časť uvarených zemiakov a odložíme bokom. Do polievky pridáme plný tanier nakrájaného cesnaku, 2 trojuholníčky syra a vlejeme kyslú smotanu s 2-3 lyžičkami múky, zriedenú s troškou studenej vody. Necháme zovrieť a odstavíme.
Všetko zmixujeme ponorným mixérom a nakoniec vložíme späť odložené zemiaky.
Prajem dobrú chuť! Vaša čitateľka.