Dnes nám svoj recept poslala pani Annamária Dudášová zo Schloss Hofu z Rakúska. Vynikajúce Cisárske trhance môžete podávať na vianočnom stole.
Pani Dudášová pochádza zo Slovenska, miluje slovenskú kuchyňu, rada však spoznáva aj iné krajiny, ich kultúru i rozmanité delikatesy, typické pre danú krajinu, či región.
Keďže pôsobí kúsok od slovenských hraníc v zámku Schloss Hof ako marketingová manažérka, poslala nám tradičnú rakúsku sladkú špecialitu Cisársky trhanec. Čitateľom ponúka možnosť aj v tomto období „ochutnať “ Rakúsko a pripraviť si ho v pohodlí domova.
Cisársky trhanec – 4 porcie
Suroviny:
3 vajcia
500 ml mlieka
1 ČL cukru
štipka soli
350 g hrubej múky
sýtená minerálka
30 g masla
práškový cukor
Slivkový kompót
500 g sliviek
100 ml vody
100 g cukru
1 citrón
kúsok škoricovej kôry
2 klinčeky
Príprava:
Oddelíme žĺtok od bielka. Vyšľaháme žĺtok, cukor a soľ. Za stáleho miešania pridáme múku. Následne pridáme trochu minerálky.
Bielok vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta.
Maslo roztopíme v panvici a do panvice vložíme cesto. Pri strednej teplote necháme stuhnúť spodnú časť cesta. Varechou rozdelíme a otočíme a následne vidličkami potrháme. Trhanec stále opatrne otáčame, až kým je hotový. Posypeme práškovým cukrom a servírujeme so slivkovým kompótom.
Príprava kompótu:
Cukor, citrónovú šťavu, škoricu a klinčeky necháme zovrieť vo vode. Vykôstkujeme a rozpolíme slivky, necháme zovrieť a prikryté dusíme. Kompót necháme vychladnúť. Môžeme použiť aj sušené slivky, ktoré pripravíme podobne. Zalejeme vodou a varíme s cukrom, kúskom citrónu, škoricou a klinčekmi.