Dnes vám povieme, ako si upiecť orechové štangličky. Recept nám poslala pani Bea Murková, majiteľka reštaurácie a pivovaru Golem v Košiciach, ktorá okrem vedenia reštaurácie rada varí a pečie
Jej najnovším výtvorom v Goleme sú pivné džemy uvarené z ich domáceho pivovaru zo svetlého, tmavého piva aj z IPL Shemeshu. Džemy kopírujú chuť piva z ktorého sú uvarené.
Jej obľúbený vianočný zákusok sú ale orechové štangličky v ktorých nie je ani kúsok múky.
Tieto koláčiky ma naučila robiť moja už 90 ročná svokra a musím sa priznať, že pár várok sa mi nevydarilo, kým sa som upiekla také, ako majú byť. Vlastne minuloročné Vianoce som ich prvýkrát priniesla ja svokre. Dovtedy mi ich ona dávala ako vianočný darček pod stromček.
Recept:
suroviny:
25 dkg mleté vlašské orechy
25 dkg kryštálový cukor
2 bielka
kôra z 1/2 citróna
práškový cukor na posypanie dosky
Poleva: 15 dkg práškový cukor, šťava z 1 citróna
Postup:
zmiešame cukor, orechy, citrónovú kôru a bielka. Dosku posypeme práškovým cukrom, aby sa cesto nelepilo (nikdy nie múkou!).
Necháme v chlade 1/2 hod. odstáť. Medzitým si vymiešame polevu do hladka. Odpočinuté cesto rozdelíme na 3 bochníky a rozvaľkáme každý na hrúbku cca 0,5 cm a šírku 10 -12 cm. na cesto nanesieme polevu a radielkom krájame štangličky. Pri vaľkaní, valček vyváľame v práškovom cukre, aby sa nelepilo cesto. Širokým nožom dáme na plech. Pečieme pri 140-150 stupňoch cca 8-10 minút. Štangličky musia zostať biele. po vybratí z rúry ich necháme úplne vychladnúť.