Maďari sú známi svojimi výbornými zákuskami a Budapešť vychýrenými historickými cukrárňami.
K najznámejším historickým kaviarňam aj cukrárňam patria Gerbaud, Gerlóczy, New York a Ruszwurm k vychýreným Abbázia, Centrál Café, Baross, Thália, Royal a Gundel.
Všetky majú dlhoročnú tradíciu a noblesu a nechýbajú v nich popri rôznych druhoch vynikajúcej kávy aj známe dobošky, krémeše, gaštanové zákusky, ale aj netradičné, oku lahodiace sladké pochúťky, vytvárané podľa starých receptov. Preto je ťažké oddeliť cukráreň od kaviarne, lebo najmä v Budapešti spolu úzko súvisia.
Gerbaud
Kto by nepoznal slávnu cukráreň Gerbaud? V najslávnejšej a na tradície najbohatšej cukrárni Gerbaud, v centre Pešti, na Vörösmartyho námestí, kúsok od Dunajského korza sa schádzajú v lete aj v zime nielen cudzinci, ale aj domáci.
Po vstupe na vás dýchne atmosféra Rakúsko-uhorskej monarchie. Cukráreň si zachovala nádherný secesný interiér a príjemnú atmosféru z prelomu storočí.
Návštevníci tu ochutnávajú miňonky, torty, Ecklerove fánky, Esterházyho tortu či indiánky a dobošky, ale aj bonbóny miestnej výroby. Pri zrode, v roku 1858, stála stará cukrárska família Henrika Kuglera. Má zásluhy nielen na tom, že v Uhorsku sa ujali miňonky, nazývané dodnes „kuglerky“, ale aj vďaka tomu, že dokázal privábiť z Paríža šikovného cukrára Emila Gerbauda.
Možno aj preto, že nemal potomka, predal mu svoju dielňu, obchod, aj recepty. V roku 1870, Gerbaudovci rozšírili bohatý sortiment o svoj vynález „gerbaud-rezy“ – čo je viacvrstvový zákusok, kde každý plát je potretý ríbezľovým lekvárom a posypaný mletými orechmi s cukrom, po upečení poliaty čokoládovou polevou, nakrájaný na podlhovasté rezy. Komu by sa nezbiehali slinky už len pri počutí zvukomalebného slovka, žerbó?
Gerbaud bol skutočným umelcom. Sám si navrhol aj špeciálne ozdobné drevené škatuľky na bonbóny a miňonky, ktoré sa stali po skonzumovaní dobrôt vzácnym zberateľským artiklom.
Cukráreň dnes ponúka široký výber zákuskov s viac ako storočnou tradíciou, vyrábané modernou technológiou. Pred desiatimi rokmi, v roku 2008, pri oslavách 150. výročia vzniku cukrárne, dostala celá budova pod dozorom pamiatkarov nový šat a bola rozšírená aj o reštauráciu.
New York
Architektonickým skvostom a miestom stretávania umelcov a spisovateľov je kaviareň New York, dielo architekta Hauszmanna, zo začiatku 20. storočia, ktorú dodnes zdobí freska slávneho maliara Károlya Lotza.
Interiér je prepychový, zdobený mramorom, pozlátenými točenými stĺpmi, zrkadlami, vnútornými balkónmi, na strope so štukovou výzdobou a krištáľovými lustrami.
Sídli v štvorposchodovej budove bývalej americkej poisťovne New York Life Insurance Company. Obrovská spoločenská sála, ktorá bola vždy kaviarňou, okrem niekoľkých rokov po druhej svetovej vojne, kedy tam predávali zemiaky a neskôr športové potreby, je dnes obnovená do plnej krásy a stala sa turistickou atrakciou mesta.
Po roku 1954 dostala názov Café Hungária, ale od roku 1990 sa opäť nazýva Café New York. Táto významná kaviareň bola centrom kultúry a šoubiznisu, v dvadsiatich rokoch minulého storočia sa tu stretávala nielen domáca, ale aj zahraničná spoločenská smotánka.
Hollywoodske hviezdy, budúce herečky, dobrodruhovia, ale aj slávni operní speváci, primadony, spisovatelia. Častými hosťami boli Josephine Baker, skladateľ Maurice Ravel, Johann Strauss, Enrico Toscanini, spisovateľ Thomas Mann.
Špecialitou sú tu čokoládové kocky Rigó Jancsi pomenované podľa cigánskeho primáša, ktorý tu hrával a preslávila ho romantická láska k maďarskej šľachtičnej.
Dnes táto neobyčajná eklektická budova patrí do siete hotelov Boscolo. Za rekonštrukciu a modernizáciu dostala v roku 2007 vyznamenanie od Európskej únie Europa Nostra. Je zaradená medzi najkrajšie kaviarne sveta.
Najstaršia cukráreň v Európe
V najstaršej cukrárni Európy, nad Budapešťou, v Ruszwurme, pri Rybárskej bráne, si milovník sladkostí príde na svoje.
V pamiatkovo chránenej, malej budove s pôvodným biedermeier zariadením, kde sa zmestí len tridsať návštevníkov sa od roku 1827 vyrábajú sladké dobroty. Šálku voňavej kávy a „sütemény“ si dámy v budapeštianskom Ruszwurme vychutnávali už v roku 1827. Odvtedy sa datuje vznik prvej cukrárne v Maďarsku a zároveň aj v Európe.
Meno dostala po svojom druhom majiteľovi Vilmosovi Ruszwurmovi. Chýr cukrárne a jej zákuskov sa rozšíril v celej Rakúsko-Uhorskej monarchii a na zákusky sem prichádzali známe osobnosti a šľachta.
Cisárovná Sisi sem pri svojich návštevách Budapešti rada prichádzala sama, ale aj s Františkom Jozefom, alebo si zákusky dala poslať priamo na kráľovský dvor do Viedne.
Za vchodovými dverami hostí dodnes víta pôvodný pult z čerešňového dreva, po stranách vitríny plné zákuskov a originálnych figúrok z marcipánu, ale najmä omamná vôňa vanilky.
Nájsť si voľný stôl v útulnom interiéri sotva pre 30-tku hostí býva zväčša problém. Nečudo, tradícia a záujem turistov z celého sveta robia svoje. Počkať si na voľný stôl sa oplatí. Potom už je jedno, či si objednáte Eszterházyho, Dobošovú alebo Szamos tortu, niektorý z orechových či makových koláčov, ktoré Maďari nazývajú bajgle, alebo rožteky z ručne robeného lístkového cesta, všetky chutia výborne.
Špecialitou Ruszwurmu je však krémeš, ktorý chutí báječne a inak, ako v našich končinách. Jeho tajomstvo je podľa súčasného majiteľa Miklósa Szamosa ktorý tiež pochádza zo známej cukrárskej dynastie v dobrých surovinách. Na krém sa nepoužíva vyšľahané bielko, ale šľahačka a až desať žĺtok na liter mlieka.
Gundel
Zážitkom pre turistu i gurmána je v Budapešti návšteva reštaurácií s mnohoročnou rodinnou tradíciou, ako je napríklad Gundel. Vynikajúca palacinka Gundel, je vo svete pojmom.
Napriek tomu, že jej tvorca a zakladateľ János Gundel si ju pred 150 rokmi nedal patentovať, považuje sa za jej tvorcu a palacinka za pochutinu maďarského pôvodu.
Reštauráciu s noblesou, kde sa jedlo podáva na vychýrenom porceláne Zsolnay, so strieborným príborom, viedla rodina Gundelovcov šesť generácií, až do roku 1994.
Aj dnes podnik, ktorý vlastní veľká nadnárodná spoločnosť, pokračuje v tradícii zakladateľa a je vyhľadávaným luxusným, kulinárskym miestom s pôsobivým interiérom aj exteriérom.
Je známy nielen vyberaným jedlom, ale aj vínom z vlastnej pivnice v Tokai, z ktorej ponúka hosťom 6000 fľašiek Tokai Couveé a vlastný sekt Gundel Brut Reserve.