Vianočné sviatky, Silvester, Nový rok sú pre mnohých obdobím, keď jeme viac a často nekontrolovateľne. Prispieva k tomu aj málo pohybu a uzavretie doma počas pandémie. Známy gastroenterológ radí.
Gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán upozorňuje na nezdravé stravovacie návyky, nadmerný prísun jedál, zlú kombináciu jednotlivých častí stravy, sedavý spôsob života, nedostatok pohybu a stres. Mnohí z nás sa isto stretli s nepríjemnosťami v dôsledku prejedenia sa. Ako si môžeme pomôcť pri tráviacich problémoch a ktoré potraviny podporujú zdravé trávenie.
Vedeli to aj staré matere
Gastroenterológ pripomína, že za ním prichádza veľa pacientov s funkčnými tráviacimi ťažkosťami, ktoré tvoria až 30-40 % prípadov v ambulancii. Mnoho pacientov však trpí aj chorobným postihnutím pažeráka, žalúdka, pečene, žlčníka, pankreasu či čriev.
„Každá časť tráviaceho traktu je dôležitá, netreba si ju len vážiť, ale aj sa o ňu starať. Dobré trávenie je nevyhnutné pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Nielen žalúdok, ale aj zdravé črevá sú hlavnou zbraňou proti všetkým nebezpečným nástrahám na oslabenie nášho organizmu. Vieme, že aj dobrá imunita sídli práve v nich,“ upresňuje MUDr. Bubán.
Zdravému tráveniu napomáhajú aj vybrané potraviny, ktoré by ste určite mali zaradiť do svojho jedálneho lístka. Pri menších tráviacich ťažkostiach si vieme preventívne pomôcť úpravou stravy a pitím prírodnej minerálnej vody.
„Sme na Slovensku, tak určite podporme bryndzu, no nezabudnime ani na fenikel. Rovnako ľanové semienka, fermentovaná zelenina, šaláty z listovej zeleniny. Sú to overené rady našich starých materí a tie sa nikdy nemýlili. Dávame im za pravdu aj my lekári,“ uznáva MUDr. Bubán. Aj pitie minerálnej vody, napríklad Budiš pri konzumácii jedla prináša úľavu,“ dopĺňa gastroenterológ.
Po týchto potravinách sa vám žalúdok nepoďakuje
V kuchyni na nás číha aj množstvo hrozieb. „Na lačný žalúdok je najlepšie sa niektorým potravinám vyhýbať. Človek má často po nich pocit ťažoby a nemá pocit pohody. Sú to napríklad ovocné šťavy s vysokým obsahom cukru, ovocné šťavy plné rafinovaného cukru, tiež paradajky, a to najmä ak trpíte refluxom,“ varuje doktor.
Strašiakom je podľa neho aj káva a čaj, citrusové ovocie, či kysnuté a lístkové cesto. Nevoľnosť sa pritom môže prejaviť veľmi rôznorodo. Podľa MUDr. Bubána sa choré trávenie môže pretaviť do nepríjemnej bolesti, nafukovania, grgania a pocitu ťažoby. Zároveň dodáva, že ťažoby môžu zažívať aj deti, ktoré nasledujú zlé príklady svojich rodičov.
Pitný režim a minerálka na lepšie trávenie
Pri jedlách netreba zabúdať ani na pitný režim. Gastroenterológ upozorňuje na tráviace problémy pri prejedaní sa a pacientom pripomína účinky prírodnej minerálnej vody. Tá nezaženie len smäd, ale vďaka bohatému obsahu minerálov podporí aj správne fungovanie organizmu. Pozitívny vplyv minerálnej vody na trávenie potvrdzujú aj odborníci v balneologickom posudku.
Napríklad v minerálnej vode Budiš sa nachádzajú hydrogénuhličitany, ktoré viažu voľné kyseliny v žalúdku. Sírany zase zmierňujú syndrómy dráždivého čreva. Vápenaté síranové vody majú nielen protizápalový účinok v tráviacom trakte, ale aj pri infekciách močových ciest.
Odborníci sa teda zhodujú, že častejšie pitie malého množstva hydrogénuhličitanových vôd napomáha kontinuálnemu tlmeniu kyslosti žalúdka. Pitím uhličitej vody sa prekrvujú sliznice tráviaceho traktu, stimuluje sa tvorba žalúdočnej šťavy a urýchľuje sa vstrebávanie živín z potravy.
Vysnívaná postava aj zdravý žalúdok
Najlepšou alternatívou nie sú ani populárne detoxy. Doktor Bubán prehnané a drastické diéty neodporúča: „Preferujte striedmosť a možno si raz do týždňa doprajte “čistiaci” deň. Veľa tekutín, ovocia a zeleniny. V žiadnom prípade však nezmyselne nekopírujte, pre organizmus nefyziologické, postupy, ktoré telu škodia.“ Ani pri ceste za vysnívanou postavou netreba zabudnúť na zdravé fungovanie žalúdka. Pri vyradení niektorých kalorických jedál môžete totiž dopomôcť svojmu fitness cieľu, ale aj tráveniu.
„Zamerajte sa na vyradenie tukových a veľmi sladkých jedál a dbajte aj na správnu prípravu. Vyhýbajte sa vyprážaným, údeným, či konzervovaným pokrmom. Najlepšie je vždy čerstvo pripravená strava, ktorú treba aj čerstvú skonzumovať a neodkladať na iné dni. Rovnako dávať dôraz aj na správny riad, v ktorom stravu pripravujeme,“ radí MUDr. Bubán.