Taliansky vianočný koláč

Neobyčajný vianočný recept sme dostali od generálneho riaditeľa Taliansko – Slovenskej obchodnej komory pána Giorgia Dovigiho.

Pán Giorgio Dovigi žije na Slovensku už 14 rokov, Slovensko si zamiloval a chcel by tu aj zostať. Chýba mu však talianska kuchyňa. Zo slovenských sladkostí ma najradšej trdelník, ktorý sa stal obľúbeným jedlom aj pre jeho rodinu v Taliansku.

Recept na taliansky gaštanový koláč ponúkol preto, lebo je to recept na zimné večery, k zime patria aj gaštany, no a je vhodný aj na Vianoce.

Gaštanový koláč

Počet porcií: 8
Príprava: 10 minút
Tepelná úprava: 35 minút
Prísady:

Na tortovú formu s priemerom 32 cm:
500 g gaštanovej múky
650 ml vody
100 g vlašských orechov
100 g píniových orieškov
80 g hrozienok
1 konárik rozmarínu
5 g kuchynskej soli
40 ml extra panenského olivového oleja

Postup

Gaštanový koláč (nazývaný „castagnaccio“ alebo „baldino“) je typický taliansky koláč z gaštanovej múky s hrozienkami, píniovými orieškami, vlašskými orechmi a rozmarínom. Castagnaccio, podobne ako väčšina tradičných receptov, sa zrodil ako pokrm chudobných farmárov, pripravený práve z gaštanov, ktoré boli na vidieku veľmi rozšírené.

Najprv umyte pod tečúcou studenou vodou hrozienka a potom ich nechajte namočené v miske so studenou vodou približne 10 minút, aby nasiakli. Nožom nahrubo nasekajte vlašské orechy a otrhajte lístky rozmarínu.

Do veľkej misky preosejte gaštanovú múku, pomaly prilievajte 650 ml vody a zmes miešajte metličkou. Keď vám vznikne celistvé a hladké cesto, pridajte nasekané orechy a celé píniové oriešky. Časť z nich si odložte bokom, pretože ich budete potrebovať na posypanie koláča predtým, ako ho dáte do rúry. Po 10 minútach vyžmýkajte a osušte hrozienka, pridajte ich do cesta, a aj z nich si malú časť odložte bokom. Cesto dobre premiešajte a pridajte soľ.

Potrite olejom nízku okrúhlu tortovú formu s priemerom 32 cm, nalejte do nej cesto a lopatkou ho rovnomerne rozotrite. Povrch koláča rovnomerne posypte zvyšnými píniovými orieškami, vlašskými orechmi a hrozienkami. Nakoniec pridajte lístočky z vetvičiek rozmarínu, trocha oleja a nechajte koláč piecť vo vopred vyhriatej rúre na 195 °C 35 minút (pri teplovzdušnej rúre 25 minút na 175 °C).

Keď sa na povrchu vytvorí kôrka s malými trhlinkami a ovocie bude do zlatista upečené, vyberte koláč z rúry, a nechajte ho vychladnúť. Potom ho môžete servírovať.