Recept na legendárne palacinky Gundel si môžete vyskúšať aj doma.
Suroviny:
CESTO:
250 mlieko
100 ml minerálka
200 g hladká múka
50 g maslo
1 ks vajce
1ks žĺtok
1PL olej
soľ
tuk na pečenie
PLNKA:
180 g vlašské orechy
120 g krupicový cukor
50 g hrozienka
20 g kandizovaná pomarančová kôra
80 ml, rum
100 ml smotana na varenie
½ KL mletá škorica
POLEVA:
150 ml smotana na šľahanie
250 ml mlieko
80 ml rum
1 balíček vanilkový cukor
1PL kakao
100 g čokoláda na varenie
3 ks žĺtok
50 g práškový cukor
POSTUP
1. Preosejeme múku, pridáme štipku soli, olej, vajce, žĺtok a prilievame mlieko spolu s minerálkou za stáleho miešania. Vytvoríme hladké cesto, ktoré necháme odstáť pol hodinu. Na tuku upečieme tenké palacinky a dáme ich bokom na teplé miesto.
2.Umyjeme hrozienka a pokrájame kandizovanú pomarančovú kôru, ktorú sme deň pred tým namočili do rumu. Necháme zovrieť smotanu, pridáme mleté orechy, škoricu, cukor, pomarančovú kôru aj s rumom, hrozienka a budeme variť za stáleho miešania približne 2 minúty. Hotové palacinky naplníme touto plnkou a zrolujeme ich do trubičky.
3. Prevaríme mlieko spolu s vanilkovým cukrom, kakaom, pridáme dolámanú čokoládu a necháme ju roztopiť za stáleho miešania, ale už nevaríme. Do penista vymiešame žĺtky s cukrom, primiešame smotanu a zmiešame s teplým, ale nie vriacim čokoládovým mliekom. Na záver prilejme rum, dôkladne premiešame a polevu uchovávame teplú.
4. Maslo zohrejeme na panvici a krátko na ňom popražíme palacinky. Dáme ich na tanieriky a prelejeme teplou polevou.