Viedenský rezeň – nič nie je pre rakúsku kuchyňu také charakteristické ako do zlata opražený teľací rezeň.
Za klasikou nemusia obyvatelia Bratislavy a juhozápadu Slovenska chodiť ďaleko, keďže Viedeň majú „za dverami“. Ale kde ich robia najlepšie, to už je zložitejšia otázka.
Tým, ktorí sa chcú vybrať k našim susedom na naozaj kvalitný viedenský rezeň, môže pomôcť rebríček časopisu Falstaff . Ten vybral podniky, kde podľa jeho expertov robia rezne najlepšie.
Zaujímavé je, že medzi nimi nie sú pre turistov najznámejšie reštaurácie ako Figlmüller alebo Plachutta.
Pripraviť perfektný viedenský rezeň, ale nie je až také jednoduché – najdôležitejšia je kvalitná teľacina, len rezeň z teľacieho mäsa sa môže nazývať viedenský. Ktorá časť teľaciny sa použije je otázka filozofie reštaurácie.
Mäso sa naklope len veľmi jemne, aby sa neporušili vlákna a zostalo šťavnaté a vypráža na sa „prepustenom“ masle (Butterschmalz). Trojobal má byť pekne chrumkavý a vzdušný, nemá byť prilepený všade na mäse.
Kde teda podľa expertov Falstaffu takého rezne podávajú?
Reštaurácia Zum Schwarzen Kameel
Reštaurácia priamo v tom „najcentrovitejšom“ centtre Viedne patrí medzi najlepšie adresy, kde si túto pochúťku dať. Má 400-ročn históriu a spája tradíciu a lifestyle.
Reštaurácia Meissl & Schadn
Tento podnik v hoteli Grand Ferdinand na Schubertringu sa upísal viedenským rezňom, pripravújú ich na masti, prepustenom masle aj oleji.
Reštaurácia Meierei im Stadtpark
Ľudovejší koncept rodiny Reitbauerovcov, ktorí majú slávny Steirereck ponúka jedny z najlepších rezňov v meste. Okrem toho sa preslávil výborným výberom syrov a tiež skvelými raňajkami.
Reštaurácia Meixners Gastwirtschaft
Táto reštaurácia sa nachádza v štvrti Favoriten a jedny z najlepších rezňov v meste jej pomohli prežiť proti presile fastdoodov a stánkov s kebabom v okolí.
Gasthaus zu den drei Hacken
Jeden z najautentickejších penziónov v starom viedenskom meste má už roky v jedálnom lístku skvelé rezne v prepraženom masle. Okrem toho aj vynikajúci výber vín.
-jh-