Kniha Stravou k zdraviu pomáha ľuďom zvládať cukrovku II. typu a znížiť ich hmotnosť.
NFI protokol, tzv. plant based diet, stravovanie na rastlinnej báze bol vyvinutý predovšetkým na stabilizáciu liečby cukrovky 2. typu.
Vedkyňa a spoluatorka knihy Zuzana Plevová prináša čitateľom v knihe Stravou k zdraviu nutrične vyvážené recepty, vďaka ktorým nebudete hladovať, zlepšíte si svoje zdravie a dosiahnete redukciu hmotnosti.
Pomocou receptov si dokážete pripraviť chutné a zdravé jedlo počas celého dňa. Všetky suroviny jednoducho zoženiete v slovenských obchodoch a ich príprava je časovo nenáročná.
Zdroj foto: Dušan Křístek
Recept z knihy Stravou k zdraviu:
Kelová polievka
Ingrediencie:
500 g pasírovaných paradajok (1 tetrapak balenie)
2 konzervy červenej fazule (počas NFI protokolu – bielej fazule)
5 stredne veľkých zemiakov
1 stredne veľká žltá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 menšia hlávka kelu
zeleninový bujón (3 – 4 kocky podľa chuti)
1 – 2 PL oregana
2 ČL sušenej petržlenovej vňate
repkový olej
čierne korenie
soľ
Postup:
- Na oleji dosklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Kel nakrájame na malé kúsky a pridáme k opraženej cibuľke. Trochu posolíme a 2 – 3 minúty zľahka pražíme na miernom ohni. Ak prihára, podlejeme troškou vody.
- Zalejeme vodou tak, aby bol kel zaplavený (asi 3,5 litra vody). Pridáme zeleninový bujón a varíme asi pol hodinu, pokiaľ kel nezačne mäknúť.
- Pridáme fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a pasírované paradajky. Polozakryté varíme na miernom plameni, kým sa zemiaky neuvaria. Zemiaky sa po pridaní pasírovaných paradajok budú variť trochu dlhšie, ako je bežné.
- Pred dovarením ešte pridáme oregano a sušenú petržlenovú vňať.
- Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Informácie: www.stravoukzdraviu.sk