Dnešný recept na sviatočnú orechovú tortu nám poslala naša spolupracovníčka Martina Kosturková, ktorá o sebe prezradila, že okrem svojej práce miluje práve túto tortu, ktorej nikdy neodolá.
Orechová torta
Čas prípravy: asi 20 minút
Čas pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na cesto:
4 bielky
4 žĺtky
90 g cukru
60 g polohrubej múky
½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
2 zarovnané PL preosiateho Holandského kakaa
Na náplň:
1 balíček Zlatého klasu Dr. Oetker
300 ml mlieka
30 g cukru
1 žĺtok
50 g pražených mletých lieskových orieškov
150 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
1 šľahačka, môžeme použiť aj práškovú
20 g pražených celých lieskových orieškov
50 g orieškov v čokoláde
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 24 cm)
elektrický ručný šľahač
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň do peny. Do žĺtkovej zmesi striedavo metličkou primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Čas pečenia: asi 35 minút
2. Korpus necháme vychladnúť.
3. Na prípravu náplne dáme variť 200 ml mlieka. Medzičasom zmiešame 100 ml mlieka, žĺtok a cukor so Zlatým klasom. Do vriaceho mlieka vlejeme pripravenú zmes, ktorú za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Odstavíme, pridáme orechy a za občasného miešania necháme vychladnúť. Potom do Zlatého klasu zašľaháme maslo.
4. Korpus raz pozdĺžne prekrojíme. Spodnú časť potrieme polovicou náplne a prikryjeme vrchným dielom. Zvyšnou náplňou potrieme povrch torty.
5. Na ozdobenie vyšľaháme šľahačku. Šľahačkou potrieme okraje a povrch torty. Dozdobíme lieskovými orieškami a orieškami v čokoláde.