Špeciality českej kuchyne – Karlovarský guláš s karlovarskými knedľami

V pokrme pochádzajúcom zo známeho kúpeľného mesta nehľadajte príchuť blahodarných minerálnych vôd. Namiesto nich v guláši nájdete energeticky podstatne výdatnejšiu smotanu, ktorú môžete ešte „podporiť“ knedľou, ako inak než karlovarskou.

V tomto západočeskom regióne si po výdatnom obede môžete dopriať príjemnú prechádzku po kolonáde alebo zájsť na výlet na neďaleký stredoveký hrad Loket či obdivovať vzácny relikviár sv. Maura v Bečove nad Teplou.

Stredoveký hrad Loket. FOTO: Ladislav Renner, CzechTourism

A pridáme aj tajný návštevnícky tip – Muzeum lázeňských pohárků v Lokti, kde vystavujú viac ako 3100 kusov kúpeľných pohárikov na pitie karlovarskej minerálnej vody. Ide o najväčšiu a najucelenejšiu zbierku na svete.

Karlovy Vary. FOTO: Ladislav Renner, CzechTourism

Karlovarský guláš

Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 120 minút
Počet porcií: pre 4 osoby

Ingrediencie:
600 g hovädzieho mäsa
100 g cibule
50 g tuku
mletá paprika
soľ
asi 500 ml hovädzieho vývaru
50 g hladkej múky
150 ml smotany
80 g kyslej smotany

Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a na tuku restujeme dozlata. Pridáme mäso, mletú papriku, krátko osmažíme, osolíme, podlejeme vývarom a dusíme. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme do tuku, pridáme múku a krátko opražíme. Zalejeme vývarom a povaríme asi 20 minút. Pridáme smotanu a hotovú omáčku precedíme na mäso. Pri podávaní ozdobíme troškou kyslej smotany.

Karlovarský guláš. FOTO: archív CzechSpecials.

Jemné karlovarské knedle

Typická česká kuchyňa by sa neobišla bez knedlí. Medzi najrozšírenejšie patrí tzv. karlovarský knedlík, ktorého chuť je zvýraznená bylinkami a zjemnená vaječným snehom.

Ingrediencie:
5 vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
20 rožkov
100 g masla
500 ml mlieka (podľa potreby)
2 hrste petržlenovej vňate
muškátový kvet
soľ

Postup:
Rožky nakrájame na malé kocky a oddelíme žĺtky od bielkov. V mise zmiešame žĺtky s maslom, pridáme mlieko, petržlen, muškátový oriešok a soľ. Hotovú zmes zmiešame s nakrájanými rožkami. Na záver zľahka vmiešame ušľahaný sneh z bielkov. Zabalíme do fólie a varíme v pare 20-25 minút podľa veľkosti.

Video:

Viac tradičných českých receptov nájdete na www.czechspecials.cz