Fantázii sa hranice nekladú. Vymýšľajte, varte, experimentujte a posielajte recepty a nápady, ako teraz trávite doma čas na vivasenior@vivasenior.sk. Uverejňujeme recepty od našej čitateľky Daniely s jej vlastnými fotografiami.
Pripraviť jedlo z toho, čo máme práve doma a navyše, ak sú naše zásoby poskromné, nie je jednoduché, ale ani nemožné. Stačí pár zemiakov, tie má v komore skoro každá domácnosť, k tomu nejaká strukovina, pár sušených hríbov, bylinky, čerstvá alebo sterilizovaná zelenina a chutný, ľahký a aj lacný obed alebo večera je rýchlo hotová.
Smotanové zemiaky so šunkou, jarnou cibuľkou a syrom
Suroviny na 4 porcie
4 väčšie zemiaky
100 g údenej šunky
100 g syra eidam
kyslá smotana
jarná cibuľka
olivový olej
čierne mleté korenie
soľ
Postup
Zemiaky umyjeme a v šupke a asi z 2/3 predvaríme. Necháme vychladnúť, prekrojíme, vnútro vydlabeme lyžičkou alebo špeciálnou škrabkou a nakrájame na malé kúsky. Pridáme nasekanú cibuľku, na kocky nakrájanú šunku, nastrúhaný syr, soľ, korenie, 2-3 PL smotany a premiešame. Vydlabané zemiaky poukladáme na plech, pokvapkáme olejom, naplníme pripravenou zmesou a upečieme v trúbe predhriatej na 200 °C. Podávane so zeleninovým šalátom alebo sterilizovanou repou.
TIPY
1. Zemiaky pred pečením vopred v šupke predvarte. Výrazne sa tým skráti čas pečenia.
2. Do plnky môžete pridať nakrájanú papriku, mrkvu, hrášok alebo brokolicu.
3. Zemiaky sa dajú plniť aj mletým mäsom ochuteným ako na fašírky, vegetariáni môžu mäso nahradiť tofu.
4. Chutná je aj plnka z bryndze a jarnej cibuľky alebo syra z modrou plesňou, ktorá sa zmiešajú s vydlabaným vnútrom zemiakov.
5. Plnené zemiaky sa servírujú ako hlavné jedlo s nakrájanou zeleninou, listovým šalátom či napríklad čalamádou alebo ako menej tradičná príloha k mäsu.
Pikantné batáty plnené kukuricou, fazuľou a hríbmi so smotanovou omáčkou
Suroviny pre 4 osoby
4 bataty
4 PL kukurice (mrazenej/sterilizovanej)
4 PL tmavej fazule (varenej/sterilizovanej)
sušené hríby
1 paradajka
½ malej červenej cibule
sušené mleté čili
olivový olej
soľ
Postup
Bataty umyjeme a v šupke predvaríme. Necháme vychladnúť, rozpolíme, lyžičkou vydlabeme. Vnútro nakrájame na malé kúsky, pridáme kukuricu, uvarenú alebo sterilizovanú fazuľu, napučané a predvarené hríby, na malé kúsky nakrájanú paradajku, čili, osolíme a premiešame. Vydlabané batáty osolíme, pokvapkáme olejom, naplníme pripravenou zmesou a upečieme v trúbe predhriatej na 200 °C. Hotové bataty podávane s bylinkovou smotanou a zeleninovým šalátom.
Smotanová omáčka s bylinkami
200 g kyslej smotany
ľubovoľné bylinky (tymian, bazalka, oregano ai.)
mleté čierne korenie
soľ
Postup
Kyslú smotanu zmiešame s bylinkami, osolíme, okoreníme a premiešame.
TIPY
1. Kto nemá rád sladké zemiaky (bataty) môže použiť klasické zemiaky, pochopiteľne, chuť bude odlišná.
2. Aj tomto prípade existuje viacero alternatívnych náplní. Tj z rovnakého zemiaka pripravíte vždy iné jedlo.
3. Veľmi chutné sú aj obyčajné pečené batáty. Stačí, ak batáty prekrojíte na polovicu. Na reze potriete olejom, osolíte, okoreníte, posypeme bylinkami (napr. tymian) a dáte do trúby upiecť. Potom stačí už len smotana, bryndza, cottage cheese alebo kefírové mlieko.
Prečo jesť batáty?
Sú ľudia, ktorí batáty vyhľadávajú a tí, ktorým nechutia. Na sladkastú chuť zemiakov si jednoducho treba zvyknúť. Batáty na rozdiel od klasických zemiakov v sebe obsahujú oveľa viac zdraviu prospešných látok. Je v nich zastúpené železo, horčík, vápnik, zinok, fosfor, mangán a vitamín E. Rovnako obsahujú kvalitné sacharidy a betakarotén, ktorý pozitívne ovplyvňuje zrak. Práve vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa batáty označujú aj ako štartér imunity.