Dôchodcovia zo Žiliny pomáhali pri vyvýjaní nového výživového produktu pre ľudí nad 65 rokov. Spolupráca s mladými vedcami z SPU im spestrila čakanie na koniec pandémie.
Nie nadarmo vždy v spoločnosti fungovala akási „rada starších“, ktorá vďaka svojim skúsenostiam a odžitým rokom, vedela poradiť a pozerať sa na veci s nadhľadom.
Dôchodcovia z Jednoty aktívnych seniorov v Žiline – Bytčici sa preto potešili, keď sa mohli zapojiť do projektu Európskeho inštitútu na podporu inovácií a nových technológií v potravinárstve – EIT Food, ktorý u nás spolupracuje so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre.
Seniorov projekt zaujal
Zdravá a vyvážená strava hrá významnú rolu aj vo vyššom veku, práve preto centrum Agrobiotech pri SPU v Nitre oslovilo dôchodcov zo Žiliny a tí pomáhali pri návrhu nového produktu pre ľudí nad 65 rokov. Projekt EIT Food RIS Consumer Enaggement Labs bol zameraný na vývoj nového produktu pre ľudí nad 65 rokov. Išlo vlastne o personalizované stravovanie seniorov, ktoré by spĺňalo všetky potrebné výživové kritériá.
Zábava na niekoľko týždňov
„Dozvedeli sme sa o projekte náhodou cez sociálne siete. Hľadali sme informácie, čo by sme mohli s našimi seniormi robiť a našli sme aj túto výzvu, ktorá bola určená pre cieľovú skupinu 65+. Bola to celkom zábava a na niekoľko týždňov,“ hovorí Mária Žideková, vedúca Jednoty aktívnych seniorov v Žiline – Bytčici.“
Spolupráca seniorov, ktorí majú už niečo za sebou a mladých vedcov z Fakulty biotechnológie a potravinárstva zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre bola obohacujúca pre obe strany.
„Začiatok bol naozaj veľmi náročný, pretože kvôli korone celý projekt prebiehal cez konferenčné hovory. Boli sme rozdelení do skupín, a o každú sa starali mladí vedci z univerzity.
Projekt prebiehal veľmi hravou formou a veľa sme sa nasmiali.
„Myslím, že sme členov projektového tímu presvedčili, že keď je človek aktívny tak sa jeho vek stane len číslom,“ s úsmevom na tvári pokračuje v svojom rozprávaní Mária Žideková. Keďže Jednota aktívnych seniorov v Žiline – Bytčici už s vedcami spolupracovala, nebolo to pre nich nič nové. Nové bolo len to, že keďže patria v časoch korony do rizikovej skupiny, projekt sa robil na diaľku. Tak si mohli vyskúšať, ako prebieha dištančné vzdelávanie a čo zažívali a zažívajú ich vnúčatá.
Vymýšľali vlastné produkty a príbehy
„Zapojili sme naše vedomosti z IT a čakali doma na pokyny, zároveň sme však mali obavy ako nám to pôjde. Ale medzigeneračná spolupráca fungovala výborne, mladí vedci z SPU nám boli veľmi nápomocní.“ Úlohy vymyslieť produkt, navrhnúť zloženie, názov a pridať príbeh, sa aktívni Žilinčania zhostili úžasne. Stačilo využiť svoje dlhoročné skúsenosti.
Vytvárali produkty, ktoré boli pomenované podľa vlastných navrhovaných a použitých ingrediencii napr. pšeno, pohánka, špaldové vločky, ovsené vločky, rebarbora, mak, huby a pod. Na záver predstavili žilinskí seniori svoje nápady, ktoré odprezentovali odbornej komisii a zástupcom firiem. Idei priamo od potenciálnych zákazníkov si tak vypočuli firmy, ktoré ich implementujú do svojich receptúr pri vývoji nových produktov. Zároveň sa musia popasovať s faktom, že každý zo seniorov má iné potreby.
Keďže spolupráca dopadla k obojstrannej spokojnosti, a tak spolu vstúpili aj do ďalšieho projektu. „Dúfame v ďalšiu spoluprácu pri následnom testovaní produktov ešte pred uvedením na trh. Aj seniori sa v rámci dodržiavania pandemických nariadení potrebujú niečím zmysluplným zamestnať, využiť svoju myseľ a byť užitoční, “hovorí Mária Žideková.
Aby sa poznatky žilinských seniorov z tohto projektu využili v praxi, bude mať na starosti firma Maxim Pharm, špecializujúca sa na potravinové doplnky a slovenský startup NU3Gen, ktorý sa špecializuje na nutrigenomiku a personalizáciu výživy.
Seniori z rôznych združení, ktorí majú záujem spolupracovať na podobných projektoch sa môžu prihlásiť na info@nu3gen.sk.