Bratislavské korunovačné dni obohatí korunovačný dezert

Bratislava ako korunovačné mesto má 267 ročnú korunovačnú históriu, ktorá v tomto roku znovu ožije počas Bratislavských korunovačných dní 2024 od 16.- 18. augusta. Súčasťou pripomenutia historických udalostí z čias Prešporku budú aj nové gurmánske projekty. Jedným z nich je aj Bratislavský korunovačný dezert.

Príbeh korunovácii je vzácnou pamäťovou líniou Bratislavy, ktorá má čo povedať aj dnešným obyvateľom a návštevníkom mesta. V Bratislave bolo kotrunovaných 10 kráľov, 1 kráľovná a 7 kráľovských manželiek. Atmosféru týchto čias dodnes pripomína Katedrála sv. Martina, korunovačná cesta, ale aj slávne príbehy a spomienky na korunovačnú slávu Prešporku. Aby bol korunovačný zážitok, ktorý Bratislava ponúka ešte intenzívnejší, Bratislava Tourist Board v spolupráci s klubom Gurmán na Slovensku doň zaradili aj ďalší vnem. Na jeho začiatku stála súťaž Školy varenia zo Sv. Jura, v ktorej špičkoví cukrári pôsobiaci v našom hlavnom meste ponúkli svoje najlepšie zákusky s cieľom, aby sa práve ten ich stal oficiálnym korunovačným dezertom Bratislavy.

Nový gurmánsky projekt má dodať korunovačnej tradícii mesta a Bratislavským korunovačným dňom nový šmrnc. Od tohto roku budú mať totiž svoj vlastný dezert – Bratislavský korunovačný dezert a Bratislavské korunovačné dni budú mať vďaka novému dezertu aj svoju chuť.

Ako taký dezert vznikol či vzniká?

Dezert vznikol súťažou, vyhlásenou na jeseň minulého roka a bol súčasťou iného, nového gurmánskeho projektu – Bratislavských gurmánskych dní, ktoré mali predstaviť hlavné mesto Slovenska aj ako cieľ gurmánov.

Do súťaže počas nich sa mohli prihlásiť profesionálni ale aj hobby cukrári. Nakoniec do nej svoje návrhy poslalo 14 záujemcov z nich porota vybrala tie najlepšie, ktoré potom degustovala „naživo“.

Iniciátor súťaže Radoslav Nackin zo spoločnosti Gurmán na Slovensku pripomenul, že dezerty mohli cukrári pripraviť podľa vlastnej fantázie, nedávali nijaké obmedzenia alebo odporúčania. Jedinou podmienkou bolo, že v prípade ak dezert vyhrá, recept naň sa stane verejným a budú ho môcť pripravovať kdekoľvek.

Víťazný dezert

Porote nakoniec najviac chutil dezert, ktorý pripravila Yana Asherson, majiteľka cukrárne Asheri, ktorá sa na Slovensko prisťahovala pred niekoľkými rokmi zo sibírského Omska Ide vlastne o mrkvový koláč v modernom prevedení.Je zložený z mrkvového biskvitu, mousse, mrkvového želé, cukrového sirupu a karamelizovaných vlašských orechov. Je zdobený čipsami z mrkvy, pomarančovo- čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou korunkou. Autorka dezertu bude v ďalšom ročníku súťaže v porote, ktorá bude vyberať korunovačný dezert pre rok 2025.Recept Bratislavského korunovačného dezertu je verejný a môže ho do svojej ponuky zaradiť ktorákoľvek reštaurácia či kaviareň pôsobiaca na území Bratislavy. Víťazný dezert je tiež celoročne promovaný ako Bratislavský korunovačný dezert. Autorka receptu si prebrala aj dekrét, ktorý potvrdzuje, že jej cukráreň je prvým oficiálnym miestom, kde bol korunovačný dezert servírovaný.

Tohtoročný Bratislavský korunovačný dezert sa skladá z mrkvového biskvitu, mousse, mrkvového želé, cukrového sirupu a karamelizovaného vlašského orechu. Jeho vrch je zdobený čipsami z mrkvy, pomarančovo- čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou korunkou.