Kým my ešte spíme, pekári z Dobroty pripravujú s láskou cesto, aby sa voňavé pečivo dostalo hneď ráno na náš stôl. Tisíce čerstvo upečených dobrôt, chlebov, rožkov a koláčov opúšťajú denne brány spoločnosti DOBROTA a milovníci chrumkavého pečiva si na nich pochutnávajú na celom Slovensku.
S výkonným riaditeľom, inžinierom Martinom Ondrom sme sa porozprávali o netradičnom koncepte spoločnosti DOBROTA.
Kto je spoločnosť Dobrota?
Chlieb je už od nepamäti súčasťou života človeka a v mnohých kultúrach sa stal symbolom mieru, ľudskej dobroty, úcty a pohostinnosti. Jeho vôňa po vytiahnutí z pece, vôňa čerstvo upečeného pečiva, vyvolá snáď v každom z nás pozitívnu emóciu.
Či už je to spomienka z detstva na babkine buchty, mamin nedeľný koláč alebo akákoľvek iná, vždy je za tým teplo domova a ľudská blízkosť.
„Prinášať zákazníkom denne túto emóciu je cieľom spoločnosti Dobrota. Nadväzujú na tradíciu regionálnych pekární a chcú piecť poctivé tradičné výrobky a denne čerstvé ich prinášať ľuďom v danom regióne,“ vysvetľuje riaditeľ Martin Ondro.
Sedem pekární
Spoločnosť DOBROTA je dynamicky sa rozvíjajúcou spoločnosťou s históriou, pod ktorú v súčasnej dobe patrí sedem pekární: Prievidzská pekáreň, Trenčianska pekáreň, Oravská pekáreň, pekáreň Nováky, pekáreň Šahy, pekáreň v Bartošovej Lehôtke a Martinská pekáreň.
„Patríme k jedným z najväčších dodávateľov čerstvého pečiva v našom kraji. Chuť nášho kraja je to, čo nás všetkých spája. Nadväzujeme na tradíciu regionálnych pekární a chceme piecť poctivé tradičné výrobky a denne čerstvé ich prinášať ľuďom v danom regióne. Patríme k jedným z prvých pekární na Slovensku, ktoré začali s výrobou pravého kváskového chleba bez droždia. Našou víziou je stať sa jednou z najvýznamnejších pekárenských spoločností nielen na strednom Slovensku a posilniť naše regionálne postavenie na trhu a budovať kvalitný image značky,“ hovorí Martin Ondro.
Čo všetko ponúkajú a prinášajú
Spoločnosť je hrdým výrobcom a aj držiteľom certifikátu kvality Zaručená Tradičná Špecialita EÚ, ktorého znakom na obale výrobku je Žlto – Modrá medaila.
Jednou takou špecialitou sú aj Pravé Bratislavské rožky pečené v pekárni Šahy podľa pôvodnej chránenej receptúry a tradičným postupom. Rožky tak majú nezameniteľnú lahodnú chuť v orechovej alebo v makovej náplni.
VIANOČKA z Martinskej pekárne s maslom a VIANOČKA s maslom a hrozienkami sú dobroty, pri ktorých si poviete to je „ to pravé maslové “. Sú upletené ručne, kde každá z nich je originál zapletený z troch prútov. Poctivo zrejúce cesto a ingrediencie odzrkadľujú dokonalú maslovo – mliečnu chuť.
Ručne pletené výrobky sú aj praclíky, vence a množstvo ďalšieho jemného pečiva a koláčov, ktoré ponúkajú.
Lahodná a nadýchaná bábovka, mazanec a cukrárenský sortiment je pýchou Oravskej pekárne v Dolnom Kubíne.
Dobrota je jediná pekáreň na Slovensku s výrobou pravého kváskového chleba bez droždia. Kváskový alebo bezéčkový sortiment nechýba v portfóliu Nováckej, Prievidzskej aj Trenčianskej pekárni.
„Našim cieľovým konceptom je podpora kvalitnej domácej produkcie chleba a pečiva, prispôsobenej lokalite, chuťovým návykom a zákazníckym zvyklostiam miestnych spotrebiteľov. K zmysluplnej existencii na trhu, patrí zachovanie tradície v kombinácii s inováciami výrobkov a modernizáciou výrobných technológií,“ vysvetľuje riaditeľ, Martin Ondro.
Dobroty na Veľkú noc
Ročné obdobia sú v Dobrote v znamení originality. V zime to je chutný vianočný sortiment, na jar, pestrá veľkonočná nádielka chutí, v lete je grilovacia sezóna v plnom prúde a na jeseň prichádzajú tekvicové príchute.
„Zákazníci si nás nájdu vo všetkých obchodných reťazcoch na Slovensku, ale aj v maloobchodných lokálnych predajniach. Najširší sortiment výrobkov nájdete v našich vlastných 16 podnikových predajniach DOBROTA,“ hovorí Martin Ondro.
Pekáreň aj Kaviareň
Ak si chcete posedieť pri dobrej slovenskej kávy, koláčiku a zákusku, navštívte novootvorené predajne Dobrota Pekáreň a kaviareň v Prievidzi, v Trenčíne, aj v Martine, kde od minulého roku rozšírili koncept predajní DOBROTA aj na DOBROTA PEKÁRNE a KAVIARNE v JEDNOM.
V Prievidzi je tento koncept ešte vylepšený tým, že ponúka aj pestré teplé raňajkové menu. Načerpáte energiu v chrumkavej pekárni, kde môžete stráviť voľné chvíle s rodinou alebo s priateľmi pri dobrých raňajkách a lahodnej kávičke.
Vychutnajte si svoje ráno v nadčasovom priestore hravo vybaveným veľkým detským kútikom, kde steny kaviarne zdobí aj výstava krásnych obrazov známej slovenskej maliarky Ľudmily Balkovej z Martina.
Pekáreň a kaviareň v Trenčíne na ulici Vladimíra Predmerského.
So spoločnosťou Dobrota sme pre vás pripravili Veľkonočnú súťaž.
Súťažné otázky:
1. Koľko pekární má spoločnosť Dobrota na Slovensku?
2. V koľkých mestách sú novootvorené predajne s novým konceptom DOBROTA – pekárne a kaviarne?
Odpovede posielajte do 11. apríla na : vivasenior@vivasenior.sk s kontaktnými údajmi.
Piatich výhercov odmení spoločnosť DOBROTA dobrotami.