Je pre vás rybí olej fuj? Mali by ste ho vziať na milosť

Marius Fiskum © Norges sjømatråd

Zatiaľ čo väčšina Európanov skonzumuje za rok vyše dvadsať kilogramov rýb, našinci o polovicu menej. Zrejme aj preto patríme medzi krajiny s najväčším výskytom srdcovo-cievnych ochorení.

Mnoho vedeckých štúdií uskutočnených po celom svete dokazuje, že rybí olej je skvelý zdroj omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú na organizmus preukázané zdravotné účinky. Sú napríklad vynikajúcou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, pomáhajú podporovať kognitívne funkcie a majú protizápalové vlastnosti.

Omega-3 mastné kyselina a seniori

Podľa špecialistky na výživu doktorky Alžbety Béderovej by mala byť ryba na našom jedálnom lístky dvakrát do týždňa. Pre tých čo si ryby nedoprajú pravidelne, môže byť náhradným riešením užívanie výživového doplnku vo forme čistého rybieho oleja. Jeho kvalita závisí od čistoty mora, rýchlosti spracovania rýb, balenia, skladovania a stabilizácie.

„Omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Regenerujú cievny epitel, znižujú TAG (triacylglyceroly), znižujú rizikový LDL cholesterol, zvyšujú ochranný HDL cholesterol, blokujú agregáciu trombocytov, regulujú rytmus srdca, znižujú krvný tlak a majú protizápalové účinky. Znižujú aj riziko metabolického syndrómu, pretože upravujú glukózovú toleranciu a hladinu glykémie,“ uvádza pozitíva rybieho oleja doktorka Béderová.

Dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín je kľúčový pre všetky vekové kategórie. U seniorov môže konzumácia esenciálnych mastných kyselín predchádzať Alzheimerovej chorobe, problémom s pamäťou, emočným výkyvom, ako aj vysokému krvnému tlaku a cholesterolu.

Najčistejší rybí olej na svete

Nórske Ministerstvo rybolovu a pobrežných záležitostí vydáva prísne pravidlá upravujúce udržateľnosť miestneho rybolovu, diktuje kvóty pre jednotlivé druhy rýb a určuje obdobie, kedy ich možno loviť. Od toho sa odvíja kvalita nórskych rýb a produktov z nich.

Rybí olej špičkovej kvality spracováva mladá nórska firma Noble Harvest, ktorú založil Petter Tidemand-Johannessen, pôvodným povolaním biológ so zameraním na chov rýb, pred tromi rokmi. Ryby chovajú a aj spracúvajú vo výrobných závodoch na ostrovoch Vesterály a Lofoty v severnom Atlantiku. Žijú teda v blízkosti miesta, kde sa nachádzajú aj výrobné závody. Uplynie niečo vyše hodiny od „príchodu“ lososov do závodu po získanie produktu v podobe rybieho oleja. Majitelia firmy tvrdia, že je to najčerstvejší rybí olej na svete.

„Podľa dostupných informácií nie je nikto ďalší na svete, kto by dokázal rybí olej spracovať rýchlejšie.“

Od rýchlosti závisí kvalita

„Na svete existujú dve rôzne formy omega-3,“ vysvetľuje Petter Tidemand-Johannessen.

„Existujú koncentrované oleje, spracované pre liečivé prípravky s veľmi vysokými hladinami omega-3 vo forme EPA a DHA, a prírodné rybie oleje, ktoré obsahuje omega-3 a kompletné spektrum mastných kyselín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rybom oleji. Existuje celá schéma mastných kyselín, ktoré naše telo používa a nie je to len omega-3,“ hovorí.

„Prírodné oleje v našich produktoch majú organické zloženie, ktoré organizmus najlepšie vstrebáva. Čím rýchlejšie ryby spracujeme, tým sú látky pre organizmu prirodzenejšie a môže ich dobre využiť.“

Voňavá budúcnosť

Okrem výživových doplnkov s omega-3 vo forme kapsúl distribuuje spoločnosť Noble Harvest aj oleje.

„Výsledný produkt musí mať perfektnú kvalitu a musí byť chutný. Preto majú naše oleje neutrálnu chuť podobnú rastlinnému oleju,“ hovorí Sindre Tidemand-Johannessen.

Lososový olej dal do mrkvového koláča a vraj chutil výborne. Vďaka neutrálnej chuti môže byť v budúcnosti rybí olej vhodnou alternatívou k palmovému oleju, ktorý nie je až taký zdravý a ani šetrný k životnému prostrediu.

Má cenné vlastnosti rastlinných olejov, napríklad spaľovanie pri vyššej teplote a dobrú stabilitu. Lososový olej od Noble Harvest obsahuje zmes morských a rastlinných mastných kyselín, pretože krmivo pre lososy obsahuje rastlinné oleje.

Tým získava výsledný rybí olej cenné vlastnosti rastlinných olejov, ako je spaľovanie pri vyššej teplote, zlepšená stabilita, znížený zápach a chuť rýb pri zachovaní všetkých zdravých benefitov morského zdroja.

Práve tu vidí spoločnosť svoje smerovanie. Už dnes vyrába rybie oleje s rôznymi príchuťami a vôňami, napríklad s pomarančovou a citrónovou.

„Tieto prísady sme zvolili preto, aby sme ponúkli zákazníkom niečo jedinečné,“ hovorí Petter Tidemand-Johannessen. „Veríme totiž, že rybí olej môže byť využívaný omnoho viac ako doteraz a môže nahradiť nezdravé nasýtené mastné kyseliny.“

Autor fotografie: Marius Fiskum©Norges sjømatråd