Špeciality českej kuchyne: Pšenovník z južnej Moravy

Poznáte pšeno? Drobné zdravé a zároveň chutné guľôčky vzniknú očistením a olúpaním semien prosa. Nakoľko táto obilnina vyžaduje teplú a úrodnú pôdu, najviac sa mu darí na južnej Morave – v regióne s najväčším počtom slnečných dní v Českej republike. A presne odtiaľ pochádza aj dnešný recept.

Vedeli ste, že na južnej Morave nájdete miesta podobné Toskánsku aj Provence? Metropolou Juhomoravského kraja je Brno, ale bol by cestovateľský hriech nepoznať tiež Moravský kras a jeho tisíc jaskýň, Lednicko-valtický areál, či vinárske Znojemsko a Slovácko.

Kým budete môcť vycestovať, zatiaľ môžete tento región ochutnať aspoň prostredníctvom dnešného receptu.

Pšenovník, čo je vlastne sladký koláč z pšena, bol kedysi obľúbenou pochúťkou na slávnostných príležitostiach – objavoval sa na svadobnej hostine, ale aj na štedrovečernom stole. Dnes si ho pripravíme podľa kuchárky „Chutě ročních období“, ktorá prináša recepty typické pre Brno a región Južná Morava upravené pre profesionálne využitie v gastronómii a školských jedálňach.

Vyskúšať ho však môžete aj doma. Dobrú chuť!

Pšenovník
Doba prípravy: 75 minút
Počet porcií: 10

Ingrediencie:
1 kg pšena
2 l mlieka (alebo 1 l mlieka a 1 l vody)
6 ks vajec
2 ks vanilkového cukru
3 lyžice medu
500 g jabĺk
250 g orechov (vlašské, lieskové)
škorica, soľ podľa chuti

Postup:
Pšeno sparíme horúcou vodu a prepláchneme studenou (zbavíme sa tak horkosti). Do vriaceho mlieka so štipkou soli vsypeme pšeno a varíme za občasného miešania cca 20 minút, kým nezíska konzistenciu kaše.

Po vychladnutí vmiešame vyšľahané žĺtky s cukrom a medom a zľahka sneh z bielkov. Dáme na plech s papierom na pečenie polovicu pšenovej zmesi, poukladáme nastrúhané jablká, posypeme škoricou a posekanými orechmi. Zalejeme druhou časťou pšenovej zmesi a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov cca 35 minút dozlatista.

Viac tradičných českých receptov nájdete na www.czechspecials.cz

Južná Morava. FOTO: Robert Průcha, CzechTourism