Špeciality českej kuchyne: Výdatná polievka Bigos

Patrí k najcennejším klenotom sliezskej kuchyne. Pôvodné slovo baigusa pochádza zo staronemčiny a znamená zmes niečoho veľmi popleteného. Bigos zahrieval lovca pri dlhých zimných loveckých výpravách, súdoček tejto výdatnej polievky si brávali tiež furmani na dlhšie cesty.

Základom pokrmu je bravčové mäso, kyslá kapusta a klobása. Podľa niektorých receptov sa pridávajú sušené slivky, biele víno, sušené hríbiky. Receptov na bigos je veľa. Líšia sa podľa jednotlivých regiónov a oblastí.

K tým najznámejším patrí sliezsky, staropoľský a lovecký. Bigos sa dávnejšie bežne varil v rodinách na Ostravsku, recepty na neho nachádzame v kuchárskych knihách babičiek.

Zdroj foto: Shutterstock

Výdatnou polievkou bigos sa môžete posilniť tiež, ak sa budete chystať na návštevu Ostravy. Dominantou mesta je nepochybne svetovo unikátny areál Dolní Vítkovice. Jedinečných industriálnych pamiatok je však v Moravskosliezskom kraji oveľa viac – záujemcom odporúčame naštudovať si tzv. Technotrasu.

Okrem technických atraktivít zaujme v Ostrave tiež najstaršia dochovaná svetská stavebná pamiatka Ostravy – Slezskoostravský hrad a rodiny s deťmi poteší ostravská zoologická záhrada.

Bigos

Ingrediencie:

400 g bielej hlávkovej kapusty
400 g kyslej kapusty
400 g bravčového mäsa
200 g údeného bôčika
100 ml červeného vína
100 g sušených sliviek
1 lyžička majoránky
2 lyžičky mletej papriky
3 lyžice masti
1 ks väčšia cibuľa
1 ks klobásky
bobkový list (asi 2)
podľa chuti korenie a soľ

Zdroj foto: Shutterstock

Postup

Najskôr nakrájame hlávkovú kapustu, ktorú následne povaríme do polomäkka v osolenej vriacej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Potom nakrájame nadrobno cibuľu, klobásku na kolieska, mäso a bôčik na kocky. Cibuľu ďalej orestujeme na masti, pridáme mäso. Až mäso zbelie, zaprášime ho paprikou, trošku opražíme a podlejeme vínom. Pridáme soľ, korenie a za podlievania vodou dusíme do polomäkka. Pridáme bôčik, kyslú kapustu a bobkové listy. Pred koncom varenia vmiešame hlávkovú kapustu, slivky a klobásku. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a ešte chvíľu povaríme. Podávame s chlebom.


Viac tradičných českých receptov nájdete na www.czechspecials.cz

Zdroj hlavnej ilustračnej fotografia: Shutterstock