Stravujete sa správne počas pandémie?

Ako sa udržať fit v tomto nepriaznivom období radí kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák.

Aktuálna situácia na Slovensku nás nechcene vtiahla do príbytkov. Život sa zmenil zo dňa na deň. Zatvorené sú reštaurácie, lyžiarske prevádzky, fitness centrá. Zostáva nám viac času na trávenie s rodinou, prechádzky v prírode, varenie a tiež sledovanie kalórií.

Pestrá strava je základ

Máme viac času, ktorý trávime doma, čo je ideálna doba na upriamenie pozornosti na jedlo. Sledujte, čo naozaj jete, spíšte si jedálny lístok a skúste si vypočítať, koľko kalórií ste zjedli a ktoré potraviny obsahovali viac cholesterolu.

„Strava by mala byť pestrá, ideálne pripravená doma a teda nemala by pozostávať z polotovarov,“ radí MUDr. Ivan Majerčák. „Denná dávka ovocia a zeleniny by mala byť v tomto období samozrejmosť. Stačí ju zameniť za čipsy k televízii. Budete sa cítiť lepšie a určite to prospeje aj vašej imunite. Nielen pri hypolipemickej diéte je dôležitá každodenná porcia zeleniny a ovocia. Ľudia síce vykúpili vitamín C, ale ten má zmysel len v prípade, že zjedia dennú porciu ovocia alebo zeleniny. Okrem pestrej stravy, ovocia a zeleniny je potrebné dodržiavať pitný režim, jednoducho piť denne dostatok tekutín. Netreba zabúdať ani na pohyb, ten ulahodí nielen telu, ale aj psychickej pohode.“

Menej živočíšnych tukov

Skúste vynechať červené mäso, bravčové či hovädzie a zvoľte radšej tzv. chudé, ideálne morčacie, kuracie, jahňacie mäso a ryby. Nezabúdajte, že veľké množstvo tukov sa skrýva aj v údeninách, masle, či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol.

Hnedý alebo biely cukor?

„Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže viesť ku zvyšovaniu zlého cholesterolu ako sprievodného javu pri metabolizme sacharidov. Ak si potrebujete niečo osladiť, existujú rôzne alternatívy. Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť hnedým cukrom, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor. Nepríjemnou pravdou je, že človek k životu čistý biely ani hnedý cukor nepotrebujeme vôbec,! radí kardiológ a obezitológ.

Vynechať rezne?

Vyprážané jedlá by sme mali v jedálničku úplne vynechať. Pri vyprážaní totiž dochádza k znehodnocovaniu tukov a tie následne zanášajú naše cievy.

Oplátky, čokoládové figúrky radšej nie

Vyhýbajte sa transmastným tukom, napríklad margarínu. Je to stužený pokrmový tuk, ktorý obsahuje toxické transmastné kyseliny (nachádza sa napr. v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, dresingoch , či nekvalitných cukrovinkách, napr. čokoládové figúrky).

Vystriedajte ich radšej vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi, ktorých denný príjem dokáže zázraky.

Dôležitý je pitný režim

Dodržiavanie pitného režimu je dôležitou súčasťou v prípade prevencie proti vysokému cholesterolu. Zvoľte však radšej čistú vodu a obmedzte príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup (HFCS), ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Vyvarujte sa zvýšenej spotrebe aj nápojov sladených náhradnými sladidlami.

Pozor na stres

Číhajú na nás civilizačné nástrahy, alkohol, cigarety ale aj o všadeprítomný stres. Dokážeme mu čeliť upevňovaním duševného zdravia, psychickou pohodou , jednoduchou relaxáciou, či prechádzkou v prírode.

Cholesterol pod kontrolou

Ľudia, ktorí majú zdravotné problémy, by si mali okrem zdravej životosprávy a imunity udržiavať aj zdravú hladinu cholesterolu, napríklad prírodným výživovým doplnkom ArmoLIPID PLUS, ktorý obsahuje bioaktívne zložky izolované z potravín. Na kontrolu lipidov slúži fermentovaná červená ryža, polikozanol a berberín. Kyselina listová prispieva k správnej látkovej premene homocysteinu. Podstatnou súčasťou sú aj antioxidanty v podobe najúčinnejšieho prírodného antixodantu, ktorým je astaxantín a koenzýmu Q10. Jeho nedostatok spôsobuje mitochondriálnu dysfunkciu.