Tipy na ako prežiť horúce dni v Hornom Štajersku

Možno už máte dosť horúcich dní, ležania na pláži alebo byť celý deň pri alebo vo vode. Nemusíme ísť ani tak ďaleko. Mnohí precestovali rôzne atraktívne destinácie, a pritom nepoznajú krásy našich susedov.

Ponúkame pár cestovateľských tipov do Rakúska.

Okrem mora nájdete v Rakúsku snáď všetko. Či ste milovník kultúry, histórie, gastronómie, zimných i letných športov, klasických aj novodobých, turistiky, wellness, adrenalínu, či iných špecifických zážikov pre rodiny, mladých aj starších ročníkov.

Súčasťou Štajerska je rakúsky región Hochsteiermark, Horné Štajersko. Od hraníc to máme veľmi blízko, necelých 200 km. Tiahne sa od štajerského Semmeringu po Eisenerzské Alpy.

Patria sem okresy Bruck an der Mur, Mürzzuschlag, Leoben a časti Liezenu. Sú tu impozantné pohoria, osviežujúce pramene, tyrkysové jazerá, zelené lesy a jedinečná fauna a flóra. Či už ide o krásne turistické túry, cyklotrasy, rafting na Štajerskej Salze, vyberie si každý.

Benediktínsky kláštor Admont. Foto: Austrian National Tourist Office.

Pre bajkerov

Horné Štajersko je ideálnou voľbou pre cyklistov, ktorých privíta sieť rozmanitých cyklotrás a chodníkov naprieč regiónom, dobre vybavenými požičovňami bicyklov a elektrobicyklov, zariadeniami a podnikmi, kde sú cyklisti vítaní, a tiež ponukou profesionálnych bikesprievodcov pre rôzne úrovne.

Jazdu na horskom bicykli si užijete napríklad na okruhu BergRadl na Falkensteinalm. Foto: www.muerzeroberland.at

Pre rodiny

Pre rodiny s deťmi sú vhodné cyklotrasy pozdĺž riek Mürz a Mur. Ak vás zaujíma história, zastavte sa v kláštore Neuberg, kde v starej cisárskej sklárskej manufaktúre Kaiserhof, priamo pred vašimi očami vznikajú sklenené skvosty fúkaného skla. Nielen pre deti, aj pre dospelých je to zážitok. A ak budete mať šťastie, majster vám pomôže vyfúknuť si svoj vlastný kúsok umenia.

Deťom aj rodičom sa bude páčiť aj neďaleký 35-hektárový Les zmyslov (Wald der Sinne), ktorý s láskou vytvorila v rodinnom lese Barbora. Je to asi dvojkilometrová prechádzka lesom s rôznymi zastávkami, či už relaxačnými, kreatívnymi, hravými alebo poučnými.

Pre romantikov

V kraji, kde sa stretli a zamilovali František Jozef I. a Sissi ponúka Turistický regionálny spolok Vysoké Štajersko rôzne nápadité možnosti ako stráviť vo dvojici v krásnej prírode príjemné chvíle.

Pod holým nebom vysoko nad Roseggerovou obcou Alpl v 1200-metrovej výške možno vyskúšať zjazd na veteránskom traktore cez romantické lesy a lúky a zažiť piknik pri jazere.

Alebo si vychutnať západ slnka v prírodnom parku Mürzer Oberland, alebo si sadnúť na lavičku, kde si hrkútali už František Jozef I. a Sissi.

Pre fajnšmekrov a gurmánov

Na turistických chodníkoch a cyklotrasách v Hornom Rakúsku, Hoch Steiermark, sa snúbi príroda, kultúra a gastronomické zážitky. Ponuka regiónu poteší nielen telo a dušu, ale i chuťové bunky.

Po ceste na vás čakajú majitelia horských chát, kuchári, dedinskí hostinskí a syrárne. Kulinárske zážitky siahajú od výdatného občerstvenia so slaninou cez oceňované rybie a zverinové špeciality až po jemné syrové výrobky.

Rozmaznané jazýčky, gurmáni a hladní cyklisti sa môžu tešiť na skvelú gastronómiu. Okolité reštaurácie ponúkajú skvelé recepty od uznávaných kuchárov.

Neobyčajná je aj zaujímavá Bosorácka polievka alebo skvelé figové parfait.

Stredoveká bosorácka polievka lásky

z jabĺk, marhúľ , gaštanov s hríbovými guľkami

Jablká a marhule pokrájať na malé kúsky, zbaviť kôstok. Cibuľu nakrájať na drobno.

V hrnci zohriať olej, pridať cibuľu, marhule, jablká a pyré z uvarených gaštanov. Pridať Vermuth a vývar a pomaly dusiť. Ochutiť soľou, perníkovým korením a trochou vanilky. Dusiť, až všetko nezmäkne. Potom pomixovať, prípadne pridať šťavu z marhúľ alebo vývar, polievka nemá byť veľmi hustá. Po dochutení získa zaujímavú chuť.

Hríbové guľky pripravíme z najemno nakrájaného kuracieho mäsa, pokrájaných hríbov – smržov , petržlenovej vňate, vajíčka a korenia a smotany. Formujeme malé guľky a usmažíme na oleji.

Suroviny:

Pre 4 osoby
4 jablká
6-8 zrelé marhule
200g gaštanového pyré
1 cibuľa
1 vanilka
Olej, soľ,
Perníkové korenie
Kurací vývar
Wermuth
Hríbové guľky
400g kuracieho mäsa
100g čerstvé smrže – hríbov alebo sušené predtým namočiť
2 vajíčka
Petržlen, mletá paprika, čierne korenie, šľahačka
Tip: do horúceho oleja nakrájať na drobno hríby , krátko pofritovať a posypať ním guľky.

Parfait z jemných fíg a bôbov s ružovo- jahodovou polevou

Parfait pripraviť so zrelých potlačených fíg. Misku s celými vajcami a 1 žĺtkom vložiť do vodného kúpeľa a vymiešať do peny. Nakoniec teplú penu miešať do vychladnutia, pridať potlačené figy, vyšľahanú šľahačku a pretlačené bôby (1 -3 kusy podľa chute). Celú masu vložiť do kávových hrnčekov a cca 4 hodiny nechať v chľadničke. Jahody nakrájať na plátky a marinovať s polevou z ruží, cukru a likérom Cointreau . Vychladené parfait preliať touto polevou.

Ingrediencie pre 4 osoby:

4 zrelé figy
2 celé vajcia
1 žĺtko
60g kryšt. cukor
30 ml smotana na šľahanie
bôby
20 g horkej čili čokolády
Zelené korenie
250g čerstvých jahôd
Ružová voda
cukor
Cointreau

Čili
Čili papričky obsahujú dôležité minerály, vitamín C, betakarotén, ale hlavne kapsaicín, ktorý je zodpovedný za ich pikantnosť . Majú aj silnú schopnosť očisty
Jahody
Obsahujú veľa zinku, ktorý telo potrebuje na tvorbu testoterónu