Toto je najlepší hodový koláč. Starý ukrajinský recept

V Bratislavskej Rači sa každoročne konajú v máji Račianske hody a počas nich súťaž „O najlepší hodový koláč“.

Tento rok vyhrala v kategórii kysnuté a iné cesto Mária Danečková s ukrajinskou špecialitou Vyšivanka.

Pani Danečková je Ukrajinka, vydala sa do Rače a žije tu už trinásť rokov. Recept je ukrajinskou rodinnou špecialitou, ktorý pekávala babička a mamička pani Danečkovej.

V našej novej rubrike Recepty budeme prinášať zaujímavé a osvedčené recepty našich čitateľov. Budete radi, ak sa s nami podelíte o vaše rodinné poklady.
Vyšivanka

450 g hladkej múky
180 g cukru
2 vajíčka
120 g  kyslej smotany
ríbezľový džem
2 PL kakaa
1 prášok do pečiva
Krém:
250 gramov masla
1 Salko karamelizované

Preosejeme múku, zmiešame suché ingrediencie, dodáme vajíčka, kyslú smotanu a vypracujeme cesto. Jednu tretinu z cesta oddelíme a pridáme kakao. Hnedé cesto dáme do mrazničky na približne 30 minút. Svetlé rozdelíme na tri rovnaké časti. Rozvaľkáme, natrieme džemom, dáme navrch hrozienka a orechy a na vrch nastrúhame hnedé cesto. Pečieme pri 180 stupňoch cca 10-15 min. Po upečení necháme vychladnúť  a spojíme krémom. Na krém vyšľaháme maslo a postupne pridáme karamel. Koláč necháme postáť  cca 3 hod.