Prichádza Veľká noc, budeme doma, môžeme experimentovať, skúšať nové recepty. V mnohom je
česká a slovenská kuchyňa takmer totožná, ponúkame však originálny, tradičný český recept inšpirovaný www.czechspecials.cz.
Jidášky
Tento kysnutý múčnik, potretý medom, väčšinou v tvare slučky alebo zatočeného povrazu, na ktorom sa obesil Judáš, potom, ako zradil Krista, sa podľa tradície pečie večer na Škaredú stredu.
Povera totiž tvrdí, že ten, kto ho zje na úsvite na Zelený štvrtok, bude po celý rok chránený od ľudskej zrady, uštipnutia hadom, aj od včelieho poštípania.
Ak sa vám nechce skoro ráno vstávať, stačí, ak si jidášky na zelený štvrtok dáte na raňajky.
Suroviny:
500 g hladkej múky
70 g masla izbovej teploty
2 žĺtky
300 ml smotany na varenie
80 g krupicového cukru
25 g kvasnice
4 g soli
štipka strúhaného muškátového kvetu
kôra z 1/4 citróna
Na potretie:
1 vajce
2 lyžice medu
1 lyžica masla
Postup:
Z kvasníc a lyžičky cukru vymiešať kašičku a zaliať 100 ml vlažnej smotany, primiešať lyžicu múky a nechať vytvoriť kvások.
Všetky ostatné suroviny zmiešať, priliať kvások, premiešať a spracovať, kým sa cesto nelepí. A potom ešte spracovať, aby bolo cesto hladké a pružné. Cesto sformujte do guľata, uložte do misy, zakryte fóliou a nechajte kysnúť asi hodinu až na dvojnásobný objem. Cesto vyklopte, premiešajte, vyžeňte z neho vzduch a rozdeľte najprv na štvrtiny, potom na osminy a na nakoniec, na 24 rovnakých dielcov.
Z každého dielu vyváľajte veľmi tenký valček okolo 20-25 cm. Stočte do uzlíkov a klaďte na plech vyložený papierom na pečenie – uvedený počet je na 2 plechy.
Uzlíky potrite vajcom rozšľahaným s lyžicami vody a nechajte ešte 20 minút vykysnúť. Trúbu predhrejte na 190 stupňov. Vykysnuté uzlíky znovu potrite vajíčkom a vložte do trúby. Pečte 15 minút, až budú uzlíky zlatisté a pevné.
Ohrejte med do horúca, odstavte, vhoďte maslo nakrájané na kocky, premiešajte. Vzniknutou hustou medovou omáčkou, hneď po vybratí z trúby potrite upečené jidášky.
Jedzte až úplne vychladnuté, dobrú chuť.