Fajnšmekri hurá do Kolína

alt text

V Kolíne lákajú na pivo, čokoládu a horčicu.

Kolín, je najstarším nemeckým veľkomestom s miliónmi obyvateľov a štvrté najväčšie mesto Nemecka. Je nielen mestom medzinárodných veľtrhov a kongresov, návštevníkov priťahujú aj zaujímavé historické, kultúrne a neobyčajné gastronomické zážitky.

V jednej z 3000 reštaurácií, pivníc, či krčiem, treba ochutnať pivo Kölsch, čapované len v Kolíne. Pri podávaní tohto miestneho moku obsluhujú hosťa za bukovým stolom čašníci v modrých uniformách, z  15. storočia, z čias vzniku prvých kolínskych pivníc.

Chutí veľmi dobre a miestnou špecialitou je, že sa pije z malých pohárov, aby bolo stále čerstvé, chladené a svieže. K pivu sme si dali Halver Hahn, čo je chleba so syrom a horčicou a zaujímavý Kölscher Kaviar. V tomto prípade nešlo o kaviár, ale o jaternicu so surovou cibuľou. A miestnym tradičným pokrmom je marinovaná hovädzia pečeň, nazývaná Rhenisch Saubraten.

Gastronomickými zaujímavosťami sú aj dve ojedinelé múzeá. Od roku 1993 je otvorené unikátne múzeum, neobyčajná kombinácia historickej stavby a modernej architektúry – Múzeum čokolády. Leží na brehu Rýna a s viac ako 20.000 exponátmi , je napínavé a sladké zároveň.

Návštevník putuje troma tisíckami rokov starej kultúrnej histórie čokolády, od pestovania kakových bôbov, výroby, spracovania, prehliadky výrobných strojov až po obrovský skleník, kde sa pestuje kakaovník.

Historické tabuľky značky Stollwerck a automaty na čokoládu tej istej značky sú pripomienkou na starú Bratislavu a časy keď tu sídlila táto továreň. V špičke múzea sa vyrába pred očami návštevníka tabuľková čokoláda, pralinky a duté figúrky a slinky tečú pri pohľade na trojmetrovú čokoládovú fontánu s teplou čokoládou, ktorú je našťastie možno ochutnať.

Po vône čokolády, prichádza najväčšie lákadlo, samotná predajňa. Na pultoch sú k dispozícii stovky najrozličnejších variant sladkej dobroty od výmyslu sveta. Kúpiť si možno napríklad čokoládové tekuté pivo, ale aj marcipánové párky s horčicou, čokoládový „wurst“ s kečupom.

Oproti Múzeu čokolády je ďalšia kuriozita Kolína, Múzeum horčice. Má už vyše desať rokov, ale v malej predajni, ktorá je súčasne múzeom sú unikátne, dva historické mlyny na horčičné semená z roku 1810, ktoré sú stále v prevádzke a sú najstaršími dochovanými mlynmi na svete.

Zachránil a dal ich do prevádzky majiteľ múzea, Wolfgang Steffens, ktorý aj dnes melie a vyrába horčicu podľa originálneho receptu z 15. storočia. Je nositeľom piatich zlatých medailí a medzinárodnej ceny Top Ten podnikateľ za recepty.

V predajni nájdeme 199 druhov horčíc a rôzne iné kombinácie horčice – horčicový likér, horčicové pralinky a iné rôzne horčicové lahôdky. Horčicu vyrobenú podľa originálneho a tajného receptu si môže návštevník odniesť v malej keramickej nádobke.