Pôvod obľúbenej frankovky je stále zahalený tajomstvom. Ak si myslíte, že pochádza z oblasti Fransko (Fränkenland) v Nemecku, budete prekvapení. Túto odrodu tu v súčasnosti vôbec nepestujú. No tiež neplatí, že Nemecko je iba krajinou piva. Nemecké vína sú v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie a kvalitnejšie.
Šiesta najväčšia vinárska oblasť v Nemecku, Fransko-Franken, leží asi 65 km na východ od Rýna, v severnom Bavorsku a väčšina jej viníc je vysadených na kopcovitých svahoch lemujúcich rieku Mohan a jej prítoky. Ide o oblasť, ktorá sa začína pod Frankfurtom a končí na juhu pri meste Bamberg.
Trinásť vinárskych oblastí
V Nemecku je oficiálne 13 vinárskych oblastí. Najznámejšie je Moselský a Rýnsky, ale aj v Bavorsku, ktoré je považované za mekku pivárov sa produkuje vynikajúce víno, a to aj v regióne Franken-Fransko.
Fransko má celkovú výmeru viníc viac ako 6000 ha a z toho veľká časť sa nachádza na strmých svahoch a terasách.
Rieka Mohan tu vytvára zaujímavé meandre. Mohanské Fransko (Mainfranken) sa často označuje ako „Vínne Fransko“ (Weinfranken). Vinárske teritória netvoria ucelené územie, skôr sú roztrúsené v menších celkoch.
Unikátne podmienky pre víno
Vínnej réve sa nad meandrami Mohanu darí už od 8. storočia vďaka rímskemu dedičstvu. Vtedy to bola najrozsiahlejšia vinárska oblasť Svätej ríše rímskej, severne od Álp .V 19. storočí však produkcia začala upadať a útlm prehĺbila porážka Nemecka v prvej svetovej vojne.
Po 2.svetovej vojne sa vinárstvo opäť rozmohlo, avšak s kvalitou to bolo horšie. Producenti vína sa prispôsobili dopytu najmä amerických vojsk, ktoré preferovali menej kvalitné, sladké vína. Produkcia rástla do nebývalých výšok, kvalita však bola druhoradá.
Zlom nastal až koncom 20.storočia, kedy sa nová generácia mladých vinárov zamerala najmä na kvalitu. Dnes sú špičkové nemecké vína vyhľadávané na celom svete aj práve z franskej oblasti.
Srdcom oblasti Franken-Fransko je Maindreieck (Mohanský trojuholník). Rieka Mohan tu vytvára meandre od Nordheimu a Escherndorfu až po Frickenhausen ďalej na juhu, potom severným smerom cez Würzburg po Gemünden.
Ako nám vysvetlili tamojší vinári, jedinečnosť ich vína je založená najmä na unikátnych podmienkach pôdy a výbornej klímy. Charakter roztrúseným viniciam na južných svahoch dodáva zvláštny vápenec, známy ako Muschelkalk (lastúrový vápenec), ktorý má podobný pôvod ako kimeridžský íl v Chablis alebo Sancerre. Vínam prepožičiava prenikavú chuť.
Región Mainviereck (Mohanský štvoruholník) leží ďalej po prúde smerom na západ, sa vyznačuje ľahšou hlinitou pôdou na pieskovcovom podloží. Práve v tejto podoblasti sa pestuje najviac modrých odrôd.
80% produkcie vo Fransku tvoria biele vína, 20% červené.
Pri bielom víne dominuje Silvánske zelené, druhé najpopulárnejšie je Müller Thurgau. Z červených prevláda tzv. Spätburgunder, čo je vlastne Pinot Noir, ale mimoriadne kvalitná je aj odroda Domina.
Víno v typických fľaškách
Miestnou raritou sú fľaše, do ktorých sa víno plní. Typickým je zvláštny, guľatý tvar, nazývaný Bocsbeutel. Až 40% vín vyrobených v tejto vinárskej oblasti sa predáva v týchto fľašiach.
Vinárstvo sa sústreďuje väčšinou do rodinných podnikov. Hlavným krédom štvrtej, piatej generácie majiteľov je kvalita. Nesnažia sa o zvýšenie produkcie za každú cenu, ale úzkostlivo si držia vysoký štandard, ktorý sa im podarilo dosiahnuť. Aj to je magnet, ktorý láka do tohto regiónu čoraz viac turistov.
Cyklisti majú povolené až 1,4 promile
Dôležitou zložkou tunajšieho turistického ruchu je, okrem výletných lodí plaviacich sa po Mohane a hotelov zameraných na ochutnávanie vína, aj vinárska cykloturistika.
V Nemecku je pre cyklistov povolená hranica alkoholu 1,4%. Hustú sieť trás dopĺňajú požičovne aj elektrobicyklov s množstvom dobíjacích stojanov. Počas teplých jesenných dní a miernej zime jazdia mladí, aj seniori na ochutnávky pozdĺž Mohanu.
Počas túry, okrem „koštovky“ kvalitného vína si pochutnávajú aj na miestnych špecialitách z domácej produkcie. Ideálne miesto na aktívny pobyt, či dovolenku.