Špeciality českej kuchyne: Hubový kuba

Možno si mnohí z vás povedia, prečo niekto píše na Slovensku o českej kuchyni? Boli sme predsa jeden štát, na Veľkú noc sme všetci piekli jahňacie aj barančeka, v škole a v robote nám jedálne servírovali rovnaký vyprážaný syr s tatárskou omáčkou, na Vianoce sme obaľovali kapra a od Ašu až po Čiernu nad Tisou rozvoniavala polievka z kyslej kapusty s hríbmi.

To je síce pravda, ale čaro nepoznaného tkvie v regionálnych špecialitách. Niekedy dokáže jediná ingrediencia ozvláštniť celé jedlo tak, že ho vystrelí do úplne novej dimenzie. Neveríte? Už ste niekedy, napríklad, skúšali pri príprave bryndzových halušiek rozotrieť do bryndze čerstvo rozpučený cesnak? Kto pozná, vie o čom hovorím. A presne o takýchto „vychytávkach“ sú české recepty, ktoré vám chceme na stránke vivaSenior postupne predstaviť.

Ako prvé si pripravíme vegetariánsku pochúťku z húb. V Česku sa zvykne Hubový kuba pripravovať tradične počas Vianoc, ale môžete si ho pripraviť kedykoľvek počas roka, či už so sušenými lebo čerstvými hubami. Recept sa zvykne spájať so Šumavou. Tento región očarí nielen krásnymi lesmi s vôňou húb, malebnými horskými mestečkami, unikátnymi technickými pamiatkami, ale aj majestátnymi hradmi, ako napríklad Rabí – najrozsiahlejšia hradná zrúcanina v Čechách alebo Kašperk, ktorý je najvyššie položeným kráľovským hradom v Čechách.

Hubový kuba

Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 30 minút
Počet porcií: pre 4 osoby

Ingrediencie:

2-3 hrste sušených húb
300 g krúp
3 lyžice masti + 1 lyžica na vymazanie pekáča
2 väčšie cibule
2 strúčiky cesnaku
½ lyžičky drvenej rasce
1 lyžička sušenej majoránky
soľ, mleté čierne korenie

Postup

1. Sušené huby necháme aspoň 2 hodiny namáčať vo vode, pred použitím z nich prebytočnú vodu opatrne vytlačíme.
2. Krúpy prepláchneme studenou vodou a v mierne osolenej vode uvaríme do mäkka, asi 20-30 minút. Potom ich zlejeme a necháme na sitku odkvapkať.
3. Medzitým na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme namočené huby, nakrájané na väčšie kusy. Krátko osmažíme a pridáme cesnak rozotrený so soľou, rascu, majoránku a čerstvo mleté ​​čierne korenie.
4. Pekáčik vymastíme masťou, zmiešame v ňom krúpy s ostatnými ingredienciami, uhladíme a v rúre rozpálenej na 180 stupňov pečieme asi 25 minút dozlatista.

Viac tradičných českých receptov nájdete na www.czechspecials.cz