Juhočeské kaprie hranolky s hráškovým pyré

Klasický kapor na Vianoce? Skúste túto špecialitu z Južných Čiech.

Kaprie hranolky

potrebujeme:

filet z kapra (bez kostí)
cesnak: 1 strúčik
múka: 1/2 šálky
zemiakový alebo kukuričný škrob: 2 PL
sladká paprika: 1 PL
mletá rasca: 1 ČL
zázvor: 1 ČL
Tymián 1 ČL
Soľ

postup:

1. Vykostené filety z kapra nakrájajte na približne 2 cm dlhé pásiky. Filety sa dajú kúpiť už hotové v dobrých obchodoch s rybami, v rybárstvach, alebo kapra vyfiletujete.

2. Do pásikov kapra votrite rozdrvený cesnak s trochou soli a nechajte ich chvíľu odpočívať.

3. Medzitým zmiešajte hladkú múku so škrobovou múčkou, paprikou, mletou rascou, zázvorom, sušeným tymianom a trochou soli.

4.V tejto zmesi obaľte pásiky kapra a smažte ich na oleji dozlatista. Potom ich osušte na papierovej utierke a podávajte. Skvelé sú napríklad s chrenovým dipom, majonézou, alebo ak chcete k nim prílohu, môže to byť napríklad hráškové pyré.

5.Na to potrebujete 300 g mrazeného hrášku, 1 strúčik cesnaku, 2 PL kyslej smotany, soľ a mleté čierne korenie. Hrach uvaríme a rozmixujeme s prísadami.