Orechový bielkový chlebík. Recept Jarky Horváthovej

Do redakcie nám, v tomto predvianočnom čase prichádzajú vaše obľúbené recepty. Radi sa o ne podelíme.

Orechový bielkový chlebík

Recept na bielkový chlebík je od novinárky, gurmánky a milovníčky pečenia a varenia Jarky Horváthovej.

Každoročne robíme na Vianoce vaječný likér a vždy nám z neho zostanú bielky. Takže ku klasickým vianočným receptom u nás patria bielkové orechové sucháre.

Ja tento recept ľúbim, lebo mám rada oriešky a nemám výčitky svedomia, lebo tým, že je to nakrájané na tenko, je to ľahučké a ak tam dáte trstinový cukor a celozrnnú múku, tak je to priam až zdravé, lebo to má vlákninu a chuť to neovplyvní.

Základný recept:

4 bielky, 4 lyžice múky, 4 lyžice cukru, pol prášku do pečiva. Múku možno použiť klasickú bielu hladkú, ale ako alternatívu aj mandľovú, špaldovú, či celozrnnú a namiesto klasického cukru trstinový. Chlebík bude vtedy tmavší.

Okrem toho nasekané mandle, oriešky, orechy podľa toho, koľko ich chceme mať v suchároch. Tak 150-200 gramov. Môžeme pridať aj nasekanú čokoládu.

Bielka vyšľaháme s cukrom na pevnú hmotu, pridáme múku, prášok do pečiva a orechy, dáme do vymastenej formy na biskupský chlebíček, alebo inej podlhovastej formy a upečieme.

Či je upečené zistíme tak, že špajdľou pichneme do chlebíčka a zostane nám suchá.

Chlebík vyklopíme, necháme vychladnúť a pokrájame ostrým nožom na tenké plátky. Tie poukladáme na plech a sušíme pri teplote cca 100 stupňov až kým nebudú chrumkavé.