Štajerská bravčová krkovička na koreňovej zelenine

Milovníčka štajerskej kuchyne pani Jaroslava Pribylincová nám poslala svoj obľúbený recept.

Píše nám: „Štajersko mám rada, je úžasne rozmanité a rozmanité sú aj štajerské produkty. Na čarovnom juhu sú úchvatné vinice, ovocné sady, tekvicové polia, ale aj kukuričné a obilné polia, vysokohorský sever je domovom divej zvery a rýb z horských potokov.

Štajersko sa práve preto často nazýva pre svoje úrodné polia lahôdkarstvom Rakúska. Pre štajerských producentov je regionalita a kvalita rozhodujúca.

Aj za hranicami Štajerska je známa sušená tmavá fazuľa, štajerské jablká, olej z tekvicových jadierok ako aj štajerský syr.

Ale nielen tieto regionálne lahôdky dostať na farmárskych trhoch, ale aj na hospodárstvach, kde je možný aj v čase pandémie za prísnych podmienok priamy predaj týchto produktov.

Aj keď sú v súčasnosti všetky reštaurácie, hostince aj horské chaty kvôli koronavírusu zatvorené, miestni kuchári využívajú všetky tieto produkty vo svojich kreatívnych receptoch a už sa pripravujú po skončení epidémie na príchod nových hosťov.

Veď predsa láska k Štajersku ide skutočne cez žalúdok.“

Štajerská bravčová krkovička na koreňovej zelenine

(pre 4-6 osôb)

1,5 kg bravčovej krkovičky
3 PL jablčného octa
3 stonky petržlenovej vňate
2 petržleny
1 pór
1 cibuľa
10-12 gulôčok bieleho korenia, podrveného
Soľ
150 g celeru
Asi 3 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
2 bobkové listy
4 mrkvy
250 g zemiakov

Mäso obviažeme kuchynskou niťou, aby sa nerozpadlo, cibuľu aj so šupkou rozpolíme a rezné plochy nasucho opražíme do hneda na panvici.

V pekáči zmiešame 2,5 l vody s octom a necháme zovrieť. Mäso, opečenú cibuľu, korenie, bobkové listy a umytú petržlenovú vňať vložíme do pekáča. Pekáč prikryjeme až na malú štrbinu a pri slabom plameni varíme 3 hodiny. V polovici varu všetko dostatočne osolíme.

Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu a zemiaky. Zemiaky a pór umyjeme a nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Zeleninu nakrájame na ½ cm pásiky. Asi 25 minút pred koncom varenia pridáme k mäsu zemiaky, o 8 minút neskôr nakrájanú zeleninu a pór.

Mäso vyberieme z vývaru a odstránime kuchynskú niť, necháme ho v kľude ešte 10 minút a potom nakrájame na plátky. Servírujeme s trochou vývaru v predhriatom hlbokom tanieri obložené zeleninou a zemiakmi, posypeme čerstvým chrenom.

Foto: © Graz Tourismus / Harry Schiffer